Slide
Slide
Slide
Slide

Туризмът не е евтина услуга, въпросът е да го направим максимално достъпен

София. Имаме все по-качествен туризъм и все повече туристи, което ни поставя на международната карта на предпочитаните дестинации, но трябва да спрем да търсим само негативните новини. Това каза в предаването „Събуди се“ в ефира на Нова телевизия, министърът на туризма Зарица Динкова. „Цените растат навсякъде, услугите не са евтини и туризмът не е евтина услуга, въпросът е да го направим максимално достъпен. Трябва да работим за повишаване качеството на живот на българите, за да си позволяват да ползват повече услуги и именно в тази посока работи правителството ни,“ подчерта още Динкова.

Министърът на туризма допълни, че усилията трябва да са насочени в посока повишаване качеството и богатството на изживяванията, както и да показваме богатството и историята на България и на по-малките населени места.

Министър Динкова подчерта, че тенденцията от лятото за растеж на българския туристопоток продължава и през зимния сезон. „За момента, през декември имаме близо 5% повече туристи в сравнение с 2022 г. Имаме ръст през зимата и на чуждестранните туристи. През декември туристите ни от Турция са с 22% повече, италианските са почти с 50% повече в сравнение с предходния декември“, подчерта министърът на туризма.

Тя изтъкна и факта, че влизането на страната ни в Шенген по въздух и вода ще съкрати проверките по летищата с между 20 и 30 мин. А след среща с туристическите ни аташета в Германия, Турция и Полша обратната връзка, които получаваме от местните туристически организации са изключително позитивни.

По повод Стратегията за развиване на вятърната електроенергия в моретата, министър Динкова отбеляза, че е необходимо да има баланс между прогреса и запазването на традиционните ни предимства. “Възобновяемите енергоизточници в никакъв случай не трябва да са в ущърб на природата, на прекрасния черноморски пейзаж или ущърб на поминъка на местните хора“.

Цялото интервю с министъра на туризма Зарица Динкова може да гледате тук.

Сподели публикацията