Slide
Slide
Slide
Slide

София. Туристите и представителите на туристическата индустрия трябва да се информират от достоверни източници относно водата в Черно море, а и за всичко, което се отнася за обществения живот. Институциите работят и ежедневно се правят проверки, защото за нас най-важни са здравето, сигурността и спокойствието. Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море, може спокойно да посрещаме туристи. Това заяви проф. Мариела Модева – съветник на министъра на туризма, по време на четвъртото издание на Икономически форум в София, който събра представители на институции, на българския и чуждестранния бизнес, посланици.

„Туризмът в региона на Югоизточна Европа и Балканите несъмнено е една от основните алтернативи за развитие и икономически просперитет. За нашите нации, които са част от южния ареал на Европа, туризмът има почти двойно по-голяма тежест като генератор на приходи, заетост и част от БВП, в сравнение с други страни, разположени по на север. Примерите с Хърватия, Гърция, Кипър са красноречиви – ако вземем предвид и интегрираните индустрии, при тях туризмът съставлява една четвърт от брутния вътрешен продукт. За България също отрасълът е витална част от сферата на услугите, което се доказва от обстоятелството, че той е отговорен за 12 или 13% от стопанството ни по различни оценки. Какво стои зад тези статистически данни? За мен тук може да има много отговори, но един със сигурност се отличава пред другите. Нашият регион е една от световните люлки на човешката цивилизация, носещ непреходна историческа и културна стойност“, каза Модева.

Тя припомни, че две от трите нации с най-богатото количество исторически артефакти и забележителности се намират в Югоизточна Европа – това са Гърция и България. – „Черно море ни е дало мита за Ноевия ковчег, и несъмнено неговият басейн е средище на богата палитра от мистика, битове, обичаи, легенди.
По данни на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество 10% от световните туристически потоци се падат именно на страните от Югоизточна Европа и басейна на Черно море“, добави Модева.

„Нашите традиции в туризма не са от днес и вчера, и с право можем да имаме самочувствието на водеща световна туристическа дестинация. Тя обаче не е изключение от глобалната картина на сериозни предизвикателства, кризи и проблеми. Устойчивостта на отрасъла пострада изключително много от пандемията, от военния конфликт в Украйна, от последвалите икономически ефекти – нарушени вериги на снабдяване, инфлационните процеси, отлив на работна сила в сектора. И тук е редно да се посочи, че те не могат да се преодоляват с индивидуални действия. Само с взаимен подход, интеграция и обща воля проблемите могат да намерят решение“, категорична е тя.

„Амбицията на нашата страна е да продължи да полага усилия и да дава съществен принос във формирането на главните послания и политики в туризма в европейски мащаб. От първостепенно значение е да работим съвместно с регионалните си партньори и в рамките на Европейската комисия, и в рамките на ОИСР, на ЧИС, както и много други платформи за взаимодействие. Въпреки безспорните трудности, вярвам, че трябва да бъдем оптимисти. Както България, която е в челната десетка на света по възстановяване от предпандемичните нива, така и по-голямата част от дестинациите в Европа вече са на пътя на растежа. Отправям огромни поздравления за колегите от Албания, Сърбия, Гърция – те дават чудесен пример за това как може да се превъзмогнат кризисните събития. Ние сме консервативни в очакванията си, но можем да благодарим на най-важната част от общата картина – а именно, самите туристи.
Те ясно ни показаха, че могат да пренебрегнат много други неща, но не и мечтаната ваканция, мечтаното туристическо пътуване. И именно в това се крие устойчивостта на нашия отрасъл“, каза още Модева. Тя гарантира, че Министерството на туризма като институция полага постоянна грижа за хората, които правят тази индустрия – за туристите, за заетите в отрасъла, за всички, които са съпричастни с него.

Сподели публикацията