Slide
Slide

Враца. Над 50 хиляди туристи са посетили пещера „Леденика“ през 2022 г., съобщиха от развлекателния парк. Атракацията е отворена целогодишно, а по време на празничните и почивни дни е била посетена от рекорден брой туристи. Над 700 души са посетили пещата във Врачанския балкан за времето от 24 декември 2022 г. до 1 януари 2023 г. Сред посетителите е имало туристи от страната и чужбина. Припомняме Ви, че пещерата е един от 100-те Национални туристически обекти на България.

Снимки FB Развлекателен парк „Леденика“

Пещера „Леденика” е дълга 320 м и има 10 зали. Входът й е разположен на 830 м надморска височина в най — ниската част на Леденишкия увал. Приема първите посетители в далечната 1961 година. Дължи името си на изключителната ледена украса — ледени сталагмити, сталактити и сталактони, образуващи се в първите две зали през зимата. Със своите многобройни образувания, фигури и драперии пещерата е една от най-красивите в страната. Най-популярната зала е Концертната зала. Ежегодно в нея се провеждат подземни пещерни концерти. През лятото на 2005 год. туристическата инфраструктура в Леденика е изцяло подновена.

Развлекателен парк „Леденика”, се намира непосредствено до пещерата и включва посетителски център с експозиции и 5D -кино, въжена градина, стена за катерене, амфитеатър и тематичен приказен парк. Посетителският център предлага разходки по еко-пътеки, спортни игри и състезания за всички възрасти, артистични мероприятия свързани с природните дадености на Природен парк „Врачанския Балкан”, викторини, карнавали, фото-пленери на зададена тема и много други забавления.

Сподели публикацията