zazemyavane71
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Ароматът и вкусовете на зеленчуците в България са невероятни, а българските готвачи трябва да останат верни на себе си. Това заяви популярният кулинарен критик Ив Силван по време на своята визита в България. Експертът се запозна с местни фермери и шеф готвачи, които са пазители на българския вкус.

Ив Силван е известен с това, че пише ревюта за места със звезди Мишлен. Той е на 39 години, живее в Маастрихт, Нидерландия. Неговата страст към гастрономията започва през 2015 година. Тогава е посетил ресторантите на Масимо Ботура и Noma, а днес пътува из целия свят, за да открие най-добрите места за fine dining. Миналата година е посетил 231 ресторанта с 229 звезди Мишлен в 25 държави на 5 континента.

IMG 3700

За първи път посети България. Той беше специален гост на събитието “Кулинарно за-Земя-ване в Тракия” на шеф Веселин Бойкинов и Николай Пенев – главен готвач на ресторант “Космос” в София, член на JRE Bulgaria, група фермери и “Пендара”. Ето какво сподели Ив Силван в интервю за Bgtourism.bg:

– Ив, бяхте в България само два дни като гост на Pendara.bg, шеф Николай Пенев, шеф Веселин Бойкинов и Козеферма „Капра“ за събитието „Кулинарно за-земя-ване в Тракия“. Какви са вашите впечатления от това посещение?
– Първото ми впечатление беше, че готвачите влагат много страст в работата си с местни продукти, както и във взаимодействието си с фермери. Също така усещате, че местните фермери са горди със своите продукти и качеството им е много високо.

zazemyavane33

– Какви бяха вашите любими открития от посещението ви в България? Има ли конкретни ястия или продукти, които ви впечатлиха и бихте препоръчали на световната сцена?
– Ароматът и вкусовете на зеленчуците бяха невероятни. Вкусът на козето сирене е нещо, което не може да се забрави.

– Като експерт, който пътува по света и оценява ресторанти с Мишлен звезди, какво мислите, че България трябва да направи, за да се утвърди като гастрономическа дестинация? Какви стъпки трябва да предприеме, за да привлече международно внимание?
– Моето основно правило е: готвачите трябва да останат верни на себе си. Работете с местни продукти и създавайте нови ястия, базирани на хранителната култура на България. За мен това е основната причина за пътуване и откриване на нови преживявания. Например, много ми хареса шопската салата в ресторант Unica. Класическо ястие в нова визия с много вкусове и пластове.

– Колко важно е сътрудничеството между фермери, винопроизводители, създатели на преживявания, готвачи, ресторантьори и хотелиери за развитието на успешна концепция за гастрономически туризъм в България? Каква е ролята на всеки от тях в тази концепция?
– Важно е те да работят заедно и да се фокусират върху качеството, а не върху количеството! Бъдете горди с фантастичните продукти, които имате, и „поддържайте „почвата“ жива!“.

zazemyavane51

– Каква е ролята на местните продукти в създаването на уникални кулинарни преживявания? Как могат българските производители да допринесат за това?
– Както вече споменах, това играе голяма роля в създаването на нещо уникално за България. Проблемът днес е, че местните производители могат да продават продуктите си с по-голяма печалба в други страни. Пожелавам на България местните производители да видят добавената стойност в работата си с добри готвачи за създаване на нещо уникално заедно. Това е дълъг процес, но в крайна сметка си заслужава. Пол Ивич (бел. ред. Paul Ivic) от Виена е добър пример за това.

– Какви конкретни съвети бихте дали на българските готвачи и ресторантьори, които искат да издигнат своите заведения на международно ниво и да привлекат гастрономически туристи?
– Останете верни на себе си, не се фокусирайте прекалено много върху другите и продължавайте да работите с тези прекрасни местни продукти!

Сподели публикацията