Известният кулинарен критик Ив Силван остана очарован от вкуса на българските зеленчуци, той даде ценен съвет на родните готвачи
Известният кулинарен критик Ив Силван остана очарован от вкуса на българските зеленчуци, той даде ценен съвет на родните готвачи
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Ароматът и вкусовете на зеленчуците в България са невероятни, а българските готвачи трябва да останат верни на себе си. Това заяви популярният кулинарен критик Ив Силван по време на своята визита в България. Експертът се запозна с местни фермери и шеф готвачи, които са пазители на българския вкус.

Ив Силван е известен с това, че пише ревюта за места със звезди Мишлен. Той е на 39 години, живее в Маастрихт, Нидерландия. Неговата страст към гастрономията започва през 2015 година. Тогава е посетил ресторантите на Масимо Ботура и Noma, а днес пътува из целия свят, за да открие най-добрите места за fine dining. Миналата година е посетил 231 ресторанта с 229 звезди Мишлен в 25 държави на 5 континента.

IMG 3700

За първи път посети България. Той беше специален гост на събитието “Кулинарно за-Земя-ване в Тракия” на шеф Веселин Бойкинов и Николай Пенев – главен готвач на ресторант “Космос” в София, член на JRE Bulgaria, група фермери и “Пендара”. Ето какво сподели Ив Силван в интервю за Bgtourism.bg:

– Ив, бяхте в България само два дни като гост на Pendara.bg, шеф Николай Пенев, шеф Веселин Бойкинов и Козеферма “Капра” за събитието “Кулинарно за-земя-ване в Тракия”. Какви са вашите впечатления от това посещение?
– Първото ми впечатление беше, че готвачите влагат много страст в работата си с местни продукти, както и във взаимодействието си с фермери. Също така усещате, че местните фермери са горди със своите продукти и качеството им е много високо.

zazemyavane33

– Какви бяха вашите любими открития от посещението ви в България? Има ли конкретни ястия или продукти, които ви впечатлиха и бихте препоръчали на световната сцена?
– Ароматът и вкусовете на зеленчуците бяха невероятни. Вкусът на козето сирене е нещо, което не може да се забрави.

– Като експерт, който пътува по света и оценява ресторанти с Мишлен звезди, какво мислите, че България трябва да направи, за да се утвърди като гастрономическа дестинация? Какви стъпки трябва да предприеме, за да привлече международно внимание?
– Моето основно правило е: готвачите трябва да останат верни на себе си. Работете с местни продукти и създавайте нови ястия, базирани на хранителната култура на България. За мен това е основната причина за пътуване и откриване на нови преживявания. Например, много ми хареса шопската салата в ресторант Unica. Класическо ястие в нова визия с много вкусове и пластове.

– Колко важно е сътрудничеството между фермери, винопроизводители, създатели на преживявания, готвачи, ресторантьори и хотелиери за развитието на успешна концепция за гастрономически туризъм в България? Каква е ролята на всеки от тях в тази концепция?
– Важно е те да работят заедно и да се фокусират върху качеството, а не върху количеството! Бъдете горди с фантастичните продукти, които имате, и „поддържайте „почвата“ жива!“.

zazemyavane51

– Каква е ролята на местните продукти в създаването на уникални кулинарни преживявания? Как могат българските производители да допринесат за това?
– Както вече споменах, това играе голяма роля в създаването на нещо уникално за България. Проблемът днес е, че местните производители могат да продават продуктите си с по-голяма печалба в други страни. Пожелавам на България местните производители да видят добавената стойност в работата си с добри готвачи за създаване на нещо уникално заедно. Това е дълъг процес, но в крайна сметка си заслужава. Пол Ивич (бел. ред. Paul Ivic) от Виена е добър пример за това.

– Какви конкретни съвети бихте дали на българските готвачи и ресторантьори, които искат да издигнат своите заведения на международно ниво и да привлекат гастрономически туристи?
– Останете верни на себе си, не се фокусирайте прекалено много върху другите и продължавайте да работите с тези прекрасни местни продукти!

Сподели публикацията