Slide
Slide

Добрич. Производители и представители на туристическата индустрия от Добрич и Северното Черноморие обсъдиха предизвикателствата и възможностите за сътрудничество между двата сектора по време на кръгла маса „Взаимодействие и предизвикателства в сферата на туризма и хранително-вкусовата промишленост в регион Добрич“. Събитието, организирано от председателя на Общинския съвет в Добрич Красимир Николов, имаше за цел да насърчи партньорството между хранително-вкусовата промишленост и туристическия сектор в региона.

„Оказа се, че в нашия регион се произвежда всичко, което присъства на закуските, обедите и вечерите в един хотел. Идеята за по-тясно сътрудничество е да осигурим на туристите не само качествена услуга, но и автентични местни продукти“, заяви Николов при откриването на форума в областния град.

Изпълнителният директор на “Албена” АД Красимир Станев приветства инициативата, подчертавайки, че за първи път се организира подобна среща в Добрич. „Дълги години курортите на брега на морето функционират без видима връзка с града и региона. Време е да изградим устойчиво сътрудничество, което ще бъде от полза и за двете страни“, коментира той.

Хотелиерите споделиха желанието си да залагат на местно производство, тъй като качеството на продуктите е високо, а туристите все повече търсят автентични и пресни храни. Управителят на “Терма вилидж” в Кранево Максим Секов коментира, че искат да предлагат повече местни храни, каквото е и желанието на гостите им. Андриан Димитров – член на Борда на директорите на “Терма вилидж” предложи да се организират посещения на гостите във ферми и фабрики на местните производители, за да видят от къде идват продуктите. собственикът на „Изида“ Младен Матеев сподели успешната практика на фирмата, деца от международния лагер в Кранево да посещават фабриката за сладолед, за да видят как се произвежда това, което е на масата. И изрази готовност да организира посещение на всеки хотелиер, пожелал да види производствената фабрика.

Сред обсъдените идеи бяха и организирането на изложение на местни производители, което да привлече хотелиери и ресторантьори, както и възможността за участие на местния бизнес в международни изложения под общата идентичност на региона. Изпълнителният директор на “Клас олио” ЕАД, Ерхан Фикрет, предложи в хотелските списъци с необходими продукти да бъдат включени и местни масла. Управителят на „Савимекс“ – Данко Савов, предложи общината да обедини производителите от региона и заедно да се представят на международни изложения.

Всички участници се обединиха около мнението, че подобни срещи са ключови за развитието на икономиката на Добрич и Северното Черноморие, като изграждането на силна връзка между местните производители и туристическия сектор ще донесе дългосрочни ползи за целия регион.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE