Красимир Станев, изп.-директор на “Албена” АД: Медицинският туризъм има страхотно бъдеще у нас!
Красимир Станев, изп.-директор на “Албена” АД: Медицинският туризъм има страхотно бъдеще у нас!
Slide
Slide
Slide
Slide

Преди дни Bgtourism.bg съобщи, че във ваканционно селище „Албена“ са пристигнали първите гости на немския туроператор AKON Aktivkonzept – водеща организация за здравна превенция, партнираща си с немски застрахователни дружества. По този повод, а и за да разбере какво предстои през лятото в курортния комплекс, Actualno.com потърси за интервю Красимир Станев – изпълнителен директор на „Албена“ АД.

Г-н Станев, в последното ни интервю преди 2 г. анонсирахте сключването на договор за рехабилитация на пациенти от Германия, той изглежда е вече факт. Бихте ли разказали за какъв тип сътрудничество става дума?

Движим се със скоростта на костенурката, но се движим напред. Той е дефакто за медицински туризъм с един от най-големите застрахователи, които поемат застраховките за медицински услуги в Европа. Те бяха тук. След това направиха още няколко визити и с други служби, включително и техния TUV, който стандартизира техниката и начините за лечение в нашата специализирана болница за рехабилитация. Защо със скоростта на костенурката? Защото реално не са потекли големи потоци от германски пациенти, които да използват медицинските услуги на Албена. В България и като цяло по морето положението е същото. Процесът е много тромав и бюрократичен, но върви напред и ми се струва, че следващите може би половин до една година ще се получи вече качествена промяна с чувствителен брой германски граждани, които идват към българските рехабилитационни, лечебни СПА и уелнес центрове за тяхното възстановяване.

Изискванията, стандартите им са много високи – как ви избраха за свой партньор?

Вижте, ние в морския курорт, а сигурен съм, че и по другите курорти сме работили 20-30 години със западни пациенти и сме се съобразявали с техните изисквания. Не мога да кажа, че сме точно копие на немска болница или център, но във всички случаи основните ни клиенти са били чужденци от Западна Европа и не сме далеч от техните изисквания. В същото време не сме като в Унгария или Чехия – предпочитано място за лечение на западноевропейски граждани, защото не е отприщено решението на този проблем. Преди няколко месеца в Албена дойдоха министърът на здравеопазването и министърът на туризма от служебния кабинет. Те са съгласни, че на държавно ниво трябва да се направят стъпки към немските институции, за да могат съответните търговски фирми на място да видят пълната възможност и предимствата на България.

Кои са те?

Прекрасен медицински персонал, прекрасни природни условия, прекрасна вода, прекрасна лечебна кал. Имаме опит в работа със западни граждани. В същото време цените са чувствително по-ниски, с което облекчаваме финансово техните здравни каси.

Какъв ни е проблемът тогава?

Проблемът е, че се движим бавно. Не е лицето Х, У или Z, а че като цяло вървим бавно. Аз не бягам от отговорност, сигурно и аз съм част от този проблем.

А техниката и апаратурата, с която разполагат рехабилитационните центрове, на ниво ли са?

Да, определено. Ние например сме минали вече няколко етапа на проверки от германски оторизирани институции. Ако не сме шестица, сме близо до нея, но не сме повтарящи ученици и ако апаратурата ни не е добра, няма какво да говорят с нас. Бавно е, защото става въпрос за координация между български и германски министерства, здравноосигурителни каси.

Тоест, имаме много добри лекари, рехабилитатори, медицински сестри и друг специализиран персонал, имаме апаратура и техника на най-високо европейско ниво, ниски цени. Остава нерешен административният проблем – туткавата система, нали?

Да, така е. Имаме в това число и една прекрасна BUBSPA асоциация, която също е много активна. В момента правим едни количествени натрупвания, които все повече ще се превърнат в качествени промени, а това е много важно. Говорим за целогодишен туризъм в България, защото не е само морето. Говорим за Велинград, за къде ли не в България с такъв потенциал.

Какво според вас е бъдещето на медицинския туризъм в България?

Страхотно бъдеще има! С този персонал в здравните организации, с опита им, с богатството на природата и ресурсите ни предвиждам страхотно бъдеще. По-евтината работна ръка ни помага, но с времето ще стане така, че те ще получават все повече и повече, ще стават все по-добри и по-добри. И в крайна сметка няма да има нужда да бягат в чужбина, ще работят в собствената си държава и ще получават достойно заплащане. А това ще даде много голям “хляб” и за българските хотели, ресторанти, защото морският сезон е много кратък. Той се и скъсява. Медицинският туризъм е едно от най-добрите оръжия за удължаване на сезона. Буквално за превръщането му целогодишен. Ние имаме хубава база в Албена, в СПА хотела също, имаме три петзвездни хотела, които изникнаха последните 2-3 години. Тоест, имаме възможност да посрещаме платежоспособно население от Централна и Западна Европа. Почти всичко е в наша полза. Просто някак си звездите да се подредят както трябва и ще започнем.

Ако не се случват форсмажорни обстоятелства след колко време смятате, че медицинският персонал няма да има нужда да напуска страната?

Мисля, че до края на 2024 г. България ще заеме много важно място в тези възстановителни медицински проекти на Европа. Един път да тръгне, вече трудно ще се спре това развитие. Според мен тогава ще настъпят истински качествени промени. Може и по-рано.

Какъв летен сезон се очертава?

Средно добър. По шестобалната оценка няма да е по-добър от 4. Аз лично съм много обезпокоен от хода на войната в Украйна. Там, където има война, няма туризъм. Това е 100% ясно. Приказките за замърсеност на вода, за радиационен фон и т.н. – по-лошо от това няма. Имаме основание, че това лято войната ще продължи, за съжаление.

Резервациите имате ли ги?

Имаме резервации, но на нивото от миналата година. Не беше лошо, но е безкрайно по-слабо от това, което може да бъде, от това, което е било преди 8, 10, 20 години. Не е това туризмът, който трябва да правим в България.

Успяхте ли да си възстановите напълно капацитета след пандемията – като персонал и работещи хотели, тогава от 3200 души персонал беше намален на 2100, хотелите – от 32 на 22, сега какво е съотношението?

Сега почти всички хотели работят. Персоналът е около 2700 човека. Около 40% от тях са от чужбина.

От кои държави?

От цял свят – Бали, Филипините, Казахстан, Узбекистан, Азърбайджан. Запазваме си и малко от украинските служители. Някои от тях имат вече 4-5 сезона в Албена. Но това, което може да спре туризма, не е персоналът, а войната.

Интересни събития, които предстоят в Албена?

В началото на септември ще се проведе конгрес на Европейското дружество, което се бори срещу затлъстяването при подрастващите. Ще продължи 4 дни с участието на западни и български специалисти. Всяка събота имаме хубав концерт, основно на известни български изпълнители. В момента се провежда Европейско първенство по снукър. Тук са президентите на Световната, Европейската и Българската федерация по снукър. Състезанията продължават вече 8-ми ден и дават много висока оценка на организацията. Подготвяме се за Световно първенство по гребане в море през есента на 2024 г.. Има и други.

Кое считате за най-сериозно предизвикателство сега?

Дали ще има война – това е алфата и омегата на проблема. При разширение на военните действия и използването на Черно море за военен плацдарм нещата стават почти неспасяеми. Песимистично говоря, но по-добре да се готвим за лошото, а да се надяваме на хубавото. Жалко е, че се търси вариант в решението на войната само с доставянето на повече снаряди и боеприпаси. Съжалявам, това не е начинът да спрем тази война. Начинът е само с политически и дипломатически мерки.

Сподели публикацията