Тел Авив, снимки Йордан Попов
Slide
Slide
Тел Авив. Основното израелско летище „Бен Гурион“ в Тел Авив обяви спиране на всички заминаващи полети в понеделник. Това става в рамките на стачка, която увеличава натиска върху министър-председателя Бенямин Нетаняху, съобщава Actualno.com. Говорителят на Израелската летищна администрация Офер Лефлер заяви пред CNN, че заминаващите полети ще бъдат преустановени незабавно, въпреки че пристигащите ще кацнат, както е планирано.
Тел Авив
Лефлер добави, че летището очаква около 70 000 пътници в понеделник, като половината от тях ще излетят, а другата половина ще кацнат. Израелският премиер Бенямин Нетаняху уволни министъра на отбраната и така предизвика масови протести. Министър Йоав Галант бе освободен, след като се разграничи от правителството и призова за спиране на спорния план за реформа на съдебната система. Той предизвиква масови протести в цялата страна от месеци.
Недоволството е предизвикано от плановете на правителството да даде на израелския парламент правото да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство. Пакетът от закони също така ще даде на кабинета правомощието да номинира съдии, което в момента е в правомощията на комисия, съставена от съдии, правни експерти и политици. Така ще се отнеме независимостта и правото на съдилищата да отменят правителствените назначения. Израелски кметове излязоха на гладна стачка заради недоволство срещу Нетаняху. Бившият премиер Яир Лапид се обърна към министър-председателя с думите: „Спрете тази лудост“. Президентът Исак Херцог също се разграничи от Нетаняху и поиска блокиране на съдебната реформа.
Сподели публикацията