Slide
Slide

Балчик. Благотворителната изложба на децата от Карин дом „Слънчева градина“ е по покана на Двореца Балчик и е един вълнуващ празник за всички, които взеха участие в нея. Изложбата на малките художници ще бъде открита в зала „Учебен център по изкуства“ на ДКИ КЦ „Двореца“ – Балчик на 1 юни в 11 ч.

Прекрасните творби на деца, които идват на терапия в Карин дом и техни приятели на възраст от 3 до 12г. включват цветни платна и картини от вълна. С малките художници работиха арт терапевтите от Карин дом – Илияна Димитрова и Веселина Тинчева.

„Всички деца за пръв път работиха на каширано платно и с по-голям размер от стандартния блоков лист. Използвахме акрилни бои, които дават голям набор от техники за нанасяне, разливане, печат и други ефекти с четки, балони и гъби. Темата беше цветята, цветната градина, морето и слънчевата пролет. Всяко дете направи избор какъв цвят да използва за фон, за основните елементи, които има желание да включи в творбата си. По този начин дадохме право на детето да избира, да изследва нови материали, консистенции, материи и цветове. Така децата придобиват сензорен опит, пространствена представа за предметите и изявяват вътрешния си свят.

Чрез творчеството децата изразяват чувства, наблюдения, преживявания по време на процеса на създаване на творбата и общуването с терапевта. По този начин се понижава нивото на стрес и тревожност и се подкрепя придобиването на самочувствие и увереност в собствените способностите. Развиват се комуникативни умения чрез взаимодействието с арттерапевта и другите деца, когато се работи в група. Детето развива своята инициативност, обогатява представите си за вътрешния си и външен свят и идеи за пресъздаването му. Изобразителното изкуство чрез различните техники и материали стимулира въображението на децата, което им помага във всички сфери от ежедневието, в детските игри и в обучителния процес.“ – Веселина Тинчева, арттерапевт.

Изложбата е благотворителна и всяка картина може да бъде откупена в подкрепа терапевтичните програми на Карин дом. Експозицията може да бъде разгледана до 14 юни.

Фондация „Карин дом“ е една от първите граждански организации в България, която през месец юни ще отбележи своя 27-ми рожден ден. Основана през далечната 1996г.от потомствения дипломат и филантроп Иван Станчов, Карин дом има качествено нов подход към децата със специални нужди и техните семейства.

Освен че подкрепя децата чрез терапия и социални услуги, Карин дом се стреми и към промени в политиките за деца на национално ниво, промяна на нагласите и приобщаващите практики за децата със специални потребности у нас. Дългогодишният опит на Карин дом е в областта на терапията и рехабилитацията, ранна интервенция и интеграция на деца със специални нужди.

В подкрепа на приобщаващото образование, Карин дом провежда и тематични обучения за специалисти, родители и организации в сферата на работа с деца, работи в посока промяна на нагласи и застъпничество. Карин дом е една от първите граждански организации в България, която провежда политики за застъпничество на правата на децата със специални нужди у нас и промяна в институционалната грижа за изоставените деца.

През 2022г. Карин дом успя да реализира една дългогодишна мечта за проектиране и изграждане на модерен терапевтичен комплекс, който отвори врати през септември и даде възможност екипът да предложи повече услуги за децата и техните семейства под един покрив.

Повече за организацията можете да научите на: www.karindom.org .

Сподели публикацията