Slide
Slide
Slide
Slide

Смолян. Стотици българи от цялата страна присъстваха тази вечер на церемонията по издигането на българското знаме на пилона на Рожен. Това се случи под съпровода на кабагайди и в присъствието на президента на България Румен Радев. В словото си той заяви, че няма сила, пред която да отстъпим от своята принадлежност към род и Отечество.

“Днес, водени от завета на нашите деди и дълга към идните поколения, ние заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си. Но най-вече, да го издигнем вътре в сърцата си.

Днес съживяваме паметта на хилядите храбри българи, които загиваха под българското знаме, но никога не допуснаха то да попадне в плен. Отдаваме почит към паметта на предците, които извоюваха правото българският флаг да се вее свободно”, каза държавният глава.

“Отдаваме признателност към поколенията, строили България, към всички невероятни сънародници, които забиха българския флаг на най-високите световни върхове в спорта, науката и изкуството.

Заедно със знамето, ще издигнем високо и нашия завет към бъдните поколения – да бъдат свободни, достойни и обединени около нашите свещени ценности, идеали и символи.

И както тук, на Рожен, преди век нашите предци намериха сили да заличат граничната бразда, нека днес положим усилия да преборим и надмогнем границите вътре в себе си, които ни разделят”, допълни Радев.

“Българският флаг на Рожен ще ни напомня, че ако слеем пътеките на нашите лични съдби, ще надмогнем всяко разделение и ще градим заедно нашия общ успех. И няма значение какви са нашите каузи – те ще бъдат силни, ако ни водят към обединение пред Отечеството, пред нашата вяра, пред нашата родова памет и национални символи. Нека българското знаме продължи да ни обединява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ!”, посочи още президентът.

С откриването на пилона на Роженските поляни започна и традиционният събор на народното творчество.

Пилон Рожен ще е най-високият в Европейския съюз и е поставен на внушителната надморска височина от 1430 м. Така националният флаг на България се развее на най-високия пилон на най-високото място в цял свят!

Инициативата за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“. Монументът е посветен на 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км.

Сподели публикацията