Slide
Slide

Берлин. Министърът на туризма д-р Илин Димитров лично поздрави българските участници на националния щанд в началото на първия работен ден от Международното туристическо изложение ITB Berlin 2023.

Общо 44 участници от сектор туризъм – общински администрации и професионалисти от бранша се представят на общата площ от 500 кв. м. Министър Димитров обиколи щандовете, придружаван от посланика на Република България в Германия Н. Пр. Елена Шекерлетова и туристическото аташе на страната ни в Берлин Тихомир Патарински.

ITB Berlin се завърна в нов формат след Ковид-19

В началото на деня министър Димитров проведе работна среща с посланик Шекерлетова. Те обсъдиха маркетингови стратегии за промотиране на дестинация България и как по-ефективно да работят на институционално ниво за постигане на поставените цели и възстановяване на пазар Германия.

Като възможни области за партньорства по линия на туризма между България и Германия бяха очертани двустранното сътрудничество на институционално ниво между Министерството на туризма на България и Федералното министерство на икономиката и изменението на климата, сътрудничество с Комисията по туризъм в германския Бундестаг и с нейния председател Яна Шимке, в сферата на здравеопазването, здравния туризъм и балнеологията и специално с германските държавни здравни каси, които поемат разходите на осигурени германски граждани за балнеолечение у нас.

Министър Илин Димитров участва в приема в българското посолство в Берлин по случай националния празник на България

Беше поставен акцент върху процеса на дигитализацията и конкретни стъпки за насърчаване на транспортната свързаност – с разкриването на повече редовни и чартърни полети до България. Посланик Шекерлетова изрази мнението, че територията на институционалното сътрудничество е добре да се разшири с работа в провинциите и регионалните браншови организации.

На официална церемония снощи беше даден старт на Берлинското изложение след три години неприсъствено провеждане на туристическата борса и близо 6 десетилетия история от създаването му. Тази година държавата партньор е Грузия, която бе и символичен домакин със специална ключова роля в церемонията по откриването на ITB.


В откриването участваха и официални лица – своите приветствия поднесоха кметът на Берлин Франциска Гифай, министърът на икономиката и на климатичните промени на Германия Роберт Хабек, генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили, Джулия Симпсън, президент и главен изпълнителен директор на Световен съвет по пътувания и туризъм (WTTC), министър-председателят на Грузия Иракли Гарибашвили.

Пандемията и войната в Украйна ни показаха колко сме зависими един от друг и колко глобализиран свят сме създали, каза кметът на Берлин в обръщението си към хилядната публика.

Пътуването се завръща, светът се обединява за мир чрез туризма, да преобърнем кризата във възможност. Това бяха част от посланията на Зураб Пололикашвили. До края на 2023 г. Световната организация по туризъм към ООН очакват пълно възстановяване от пандемията с прогнозни нива 80-95% до края на 2023 г., обяви генералният секретар на СОТ. Най-после Азия се завръща, каза той. В Европа за 2022 г. са регистрирани 600 млн. международни посещения и 80% възстановяване на Стария континент.

След като за травъл индустрията думата “промяна” беше ключова за изминалата година, съвсем на място идва и мотото на ITB Берлин за 2023 – “Да управляваме трансформацията”.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA