Slide
Slide

Русе. „Не става въпрос за чуждестранна фирма или хора, които искат да правят политика. Това са българи, които застават с лицата си, имат познания, опит и средства, които  желаят да вложат веднага в Летище Русе“. Това заяви кметът Пенчо Милков на среща с медиите във връзка с предложението му до Общинския съвет за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години на Летище Русе от страна на „ЕЪРПОРТ РУСЕ“ ООД и входираното в Общината инвестиционно предложение за поетапното му развитие.

Съвместното дружество е съставено от „СТРОЙПРОЕКТ“ ЕООД и „ЩРАПЛАН“ ЕООД. Техни собственици са съответно Христо Крушарски и Антони Търницов, с когото настоящият кметски екип работи отдавна.

„Още в началото на работата ни за възстановяване на полетите привлякохме г-н Търницов като експерт. Той е запознат с летището от 2017 г., когато прави концесионния му анализ. Неговата експертиза ни помогна много и след поставянето на нормативната невъзможност да разходваме средствата от държавата, с него продължихме да търсим варианти идеята да се реализира“, допълни Милков.

Опитът на Крушарски идва от бизнеса, който развива в последните 22 години – системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ. Фирмата му действа не само в България, но и в Румъния, а големият интерес към услугата предполага поток от сигурни средства, които да бъдат инвестирани в русенското летище.

Инвестиционното предложение предвижда три етапа на развитие. На първо време приоритет за инвеститорите е ограждането на имота, ремонт на пистата и осветяването й, така че да могат да се случват и нощни полети. Целта е с времето да са налице необходимите подобрения и лицензи, които да позволят и пътнически полети.

Крушарски призова Общинския съвет да не губи време и да одобри предложението, защото е готов само до месец май да вложи до 1,5 млн. лв.

„Авиацията е най-регулираният бизнес в света и изисква голям обем документация, за да се гарантира безопасността. Ние сме готови да започнем да я изготвяме“, обясни Антони Търницов и подчерта, че първата стъпка е Генералният план за развитие на летището.

Вчера инвестиционното предложение бе представено лично от представителите на съвместното дружество на общинските съветници от Комисията по закон, обществен ред и сигурност. На извънредното си заседание този понеделник комисията ще се произнесе дали точката ще влезе в дневния ред на редовната сесия на местния парламент на 24 януари.

Самото инвестиционно предложение вижте тук.

Сподели публикацията