Ваканционно селище "Терма вилидж" в Кранево

Интервю с Максим Секов – изпълнителен директор на “Стройтранс 2011”. Собственост на компанията са 5-звездните хотели в Кранево “Терма палас” и “Еко Терма вилидж”

Максим Секов


– Г-н
Секов, ваканционно селище „Терма вилидж“ в Кранево, включващо два петзвездни хотела, спортна зала и камп, заведения и др., започва все повече да прилага най-съвременни технологии за оптимизация на енергийното си потребление и добиването на ток от възобновяеми енергийни източници. Колко фотоволтаични панела са инсталирани до момента, къде и каква е общата им мощност?

– Благодаря за високата оценка. Към момента в комплексa имаме инсталирани 550 бр. фотоволтаични панела, които са с обща мощност 330 KW. Позиционирани са на покривите на сградата на Ледена пързалка.

– Каква стойност спестявате месечно от сметки за електроенергия и каква е вашата цел през следващите години – на годишна база какви спестявания да реализирате?

 – Ясно е, че нямаме контрол над времето и не може да се планира ден по ден колко електроенергия ще можем да произведем. Ефективността на тези системи е висока през слънчевите месеци на годината – от април до октомври. Може да се каже, че на месец приблизително спестяваме около 20 000 лева. От създаването на централата до момента сме спестили около 140 000 лева. В общи линии фотоволтаична централа в масовия случай спестява около 25% от сметките.

Това са впечатляващи резултати на фона на непрекъснато покачващите се цени на енергията. Каква е общата инвестиция до момента и как финансирате този проект?

До момента сме инвестирали много средства и усилия за изграждането на този соларен парк. Надяваме се, че инвестицията ще се възстанови за период от около 5-6 години.

Какво става, когато имате излишък от енергия?

–  Излишната електроенергия при фотоволтаична централа, която произвежда за собствени нужди,  се предоставя на електропреносните дружества. За тази цел се сключва  договор за продажба й.

Поставили сте много амбициозни планове за добиването на ток от ВЕИ. Как във времето ще разгърнете своята политика за опазване на околната среда в комплекса в Кранево?

– “Еко Терма Вилидж” се ангажира с корпоративни политики и практики, благоприятни за опазване на околната среда, защото целта ни е да постигнем екологично съвършенство в ежедневната дейност на хотела, като прилагаме добрите „зелени” практики, както не случайно подсказва и името на хотела „ЕКО“. Например ние се стремим да пестим енергия, като използваме изцяло енергоспестяващо осветление в хотела. Опитваме се да включим и служителите и гостите на хотела в стратегията на дружеството, като рециклираме използваната хартия от всички административни офиси и рецепция. Също така плажът, на който сме наематели е удостоен и с престижния „Син флаг“. Там се създаде и организация да се използват пластмасови фунийки за фасовете. Тази идея много допадна на туристите. Стремим се да насърчаваме гостите да използват картонени бързо разградими еднократни чаши.

“Еко Терма Вилидж” провежда дългосрочна корпоративната политика за устойчиво развитие и ще продължи да търси и прилага нови практики за опазване на околната среда, както и да участва в нови екологични инициативи и в бъдеще.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA