Туристическият сектор в Гърция настоява за мерки срещу чакането на границата
Туристическият сектор в Гърция настоява за мерки срещу чакането на границата
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Интензивен е трафикът на някои от граничните пунктове за Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщиха от Главна дирекция “Гранична полиция”.

ГКПП „Кулата“

Към 11 часа днес на изход на ГКПП „Кулата“ няма колона от товарни автомобили, трафикът от леки е нормален, на изход от страната,  те са в зоната на граничния пункт.

На вход няма образувани колони от чакащи товарни и леки автомобили. Преминаването се осъществява в рамките на 15 минути.

ГКПП „Маказа“
Граничните проверки се осъществяват на три трасета “Изход” и на едно “Вход”. На излизане от страната колоната от автомобили е около 150 метра, за преминаване на държавната граница се изчаква около 20 минути.

ГДГП уточнява, че ситуацията на граничните пунктове е динамична и препоръчва на гражданите, които пътуват към и от Гърция, да използват за преминаване освен ГКПП “Кулата” и ГКПП “Маказа”, и останалите пунктове на българо-гръцката граница – ГКПП “Илинден”, ГКПП “Златоград”, ГКПП “Ивайловград” и ГКПП “Капитан Петко войвода”.

През гранични пунктове  “Маказа”, „Златоград“ и „Ивайловград“ могат да преминават само леки коли и микробуси.

Границата с Република Сърбия:

Трафикът е интензивен на вход и изход за леки автомобили на ГКПП “Калотина”.

Граничните проверки на ГКПП “Калотина” се извършват на 7 работни места за влизащи леки коли, което е пълният капацитет на пункта. На “Калотина” се извършват строително-монтажни дейности във връзка с договор за реконструкция и модернизация на пункта. Дейностите налагат временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. През празнчните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване.
За  да избегнат интензивния трафик, съветваме пътуващите да използват и останалите пунктове на българо-сръбската граница: ГКПП “Брегово”, ГКПП “Връшка чука”, ГКПП “Стрезимировци”, ГКПП “Олтоманци”.
   

Границата с Румъния:

Трафикът е интензивен на ГКПП “Кардам”, ГКПП “Дуранкулак”  на изход за товарни автомобили.

До 18.08.2023 г. Национална компания „Пътна инфраструктура“ на Румъния ще извършва дейности по поддръжка на пътните платна на трасетата за товарни автомобили на ГКПП „Гюргево“, влизащи в Румъния. Движението на товарни автомобили на ГКПП „Русе“ при излизане от България ще се осъществява на старите трасета. Тази временна организация, предвид по-малкия брой трасета за преминаване, ще доведе до известно увеличение на времето за изчакване за излизане от България и влизане в Румъния.

Със заповед на министрите на транспорта и на вътрешните работи на Румъния до 31.08.2023 г.  през граничния пункт „Вама веке“, съпределен на българския ГКПП „Дуранкулак“, е въведено ограничение за движение на товарни автомобили с тегло над 7,5 тона  в петък, събота и неделя, както и на официален празник на Румъния от 06:00 часа до 22:00 часа. В деня, предхождащ първия ден на официален празник, ограничението е от 16:00 часа до 22:00 часа.

Преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа”/”Липница“ и „Крушари”/”Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 8 до 20 часа.

Границата с Република Северна Македония:

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Границата с Република Турция:

Трафикът е интензивен на вход и на изход за леки автомобили на ГКПП “Капитан Андреево”.

Сподели публикацията