Slide
Slide

Д-р Димитров откри международната конференция “Образование и умения в здравния и уелнес туризъм” под егидата на СОТ

София. В рамките на втория ден от международния форум на Световната организация по туризъм в София и провеждането на 68-та сесия на Регионална комисия „Европа“ на СОТ се състоя  тематична конференция, посветена на образованието и уменията в здравния и уелнес туризъм под егидата на Световната организация по туризъм към ООН. В конференцията се включиха и представители на българския туристически сектор.

В оживената дискусия днес се включиха водещи експерти в областта на медицинския и уелнес туризъм, сред които – Тиери Дюбоа, президент на Европейската СПА асоциация, Чила Мезоси, генерален секретар на Европейска СПА асоциация, както и Йева Валешкайте, заместник-министър на икономиката и иновациите на Литва, Мариам Квривишвили, заместник-министър на икономиката и устойчивото развитие развитие на Грузия, Маряна Олескив, председател на Държавната агенция по туризъм и развитие на Украйна, Силвия Душова, директор на отдел „Туризъм“ в Министерство на регионалното развитие развитие в Чехия.

В разговора участваха още Уйхей Ищван, евродепутат и заместник-председател на комисията на Европейския парламент по транспорт и туризъм и д-р Сийка Кацарова, председател на Български съюз по балнеология и СПА Туризъм. Основната панелна дискусия беше модерирана от директора за Европа на СОТ Алесандра Прианте.

Сийка Кацарова: Здравният туризъм е бъдещето на Европа

“Нашето бъдеще е свързано с образованието на кадрите. Естествено, уменията се придобиват, за едни по-бързо, за други не, но аз бих добавил още нещо – нека придобитите умения да бъдат придружени и от нужния ентусиазъм”, заяви при откриването на конференцията министър Илин Димитров. Той допълни, че България определено има какво да даде в сферата на медицинския и уелнес туризъм. “Над половината от студентите в нашите медицински университети са чужденци. Това е безспорно доказателство за качеството на здравното ни образование. Традициите ни в този аспект са изключително богати”, заяви министър Илин Димитров.

“След пандемията много туристи смениха нагласите си и начините на пътуване, интересувайки се от здравните системи на страните, където отиват, както и от възможностите да подобрят здравето и благосъстоянието си”, подчерта от своя страна генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили.

България има сериозен потенциал да предложи много в този сегмент от сектор туризъм, категоричен беше министър Илин Димитров и подчерта, че през последните години у нас са изградени изключително голям брой СПА и уелнес обекти, а инвестициите в тази сфера са били многобройни и успешни. “В страната ни има над 70 курорта и места, които предлагат такъв тип услуги. Ние сме на второ място на континента по брой на минералните си извори. Аз вярвам, че най-голямото предимство на описваната ниша е, че тя може да се практикува през всички сезони на годината. А това вече генерира една сериозна добавена стойност,” отбеляза д-р Илин Димитров и допълни, че амбицията на България е да продължи да подпомага и да участва в развитието на основните политики в туризма.

Денят продължи с посещение на Сапарева баня, където се намира и най-горещият извор в Европа –  температурата на водата на гейзера достига 103 градуса, поне 20 градуса по–висока от тази на исландските му „събратя”.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA