Slide
Slide

София. Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе среща с представител на един от водещите и най-големи туроператори „Asian Overland Services“. Срещата с г-н Нур Исмаил се осъществи по инициатива на почетния консул на Малайзия в България Петър Курумбашев.

За потребителите от далечни дестинации като Малайзия България е част от Европа и от Балканите и може да бъде разглеждана като част от комбиниран туристически продукт, който ние обсъждаме със съседните Гърция и Турция, подчерта министър Димитров.

„България трябва да се отвори към далечните пазари и успешната формула за това е именно създаването на общ Балкански продукт,“ каза министър Димитров.

В този контекст Нур Исмаил сподели, че Малайзия има традиционно близки връзки с Турция, често я избират като предпочитана дестинация и логистичните възможности на мегаполиса Истанбул могат да допринесат за увеличаване на туристопотока към България.

Според госта малайзийците, които имат изключително разнообразна природа и достатъчно развит пазар на морския туризъм, България е интересна дестинация със своите зимни курорти. „В списъка с желанията си всеки малайзиец иска поне веднъж в живота си да отиде на ски ваканция“, каза Нур Исмаил. В отговор министър Димитров даде пример с Банско като утвърден и предпочитан европейски зимен курорт и допълни, че България е на второ място в Европа по брой минерални извори, услугите ни в СПА туризма са на световно ниво и също са добър повод да изберат ваканция в България.

Малайзия е една от предпочитаните от българите дестинации за почивка от висок клас и това гради добра основа за развитие на двустранните отношения в туризма, подчерта почетният консул на азиатската държава у нас. През 2019 г. е имало близо 3,6 хил. посещения на български туристи в Малайзия. Същевременно, представителят на туроператорската компания посочи месеците март и септември като предпочитани за пътувания и като периоди, в които се организират значими туристически събития в Малайзия.

Според министър Димитров има добър потенциал в обмена на професионален опит и на кадри между двете държави, а това ще доведе и до активизиране на двустранните контакти и пътуванията.  

Сподели публикацията