София. Министърът на туризма д-р Илин Димитров бе на работното посещение в Казахстан и Узбекистан. По време на посещението си той участва в над 10 срещи с фокус транспорт, туризъм и инвестиции в туризма.

“Разговарях с колегата си Даурен Аскербекович Абаев, министър на културата и спорта на Казахстан. Очакваме го в България през юни за подписване на меморандум. Ще се организира B2B форум на изложението през април с представители на Комитета по инвестициите към Министерството на външните работи на Казахстан – Kazah Invest. В срещата с казахстански туроператори беше поставен акцент от тях, че се е образувал „вакуум“ в туристическия пазар от липсата на руски и украински туристи. Беше направена заявка от над 15 туроператори за webinar с наши компании. Ще го проведем през февруари. На 99% Air Astana са готови да стартират директна линия. Всичко е било подготвено и е спряно заради пандемията.”, съобщи министър Димитров.


“Проведохме работна среща с директора на Агенцията по винопроизводство в Узбекистан, която се реализира след тяхна покана и втора след проведена такава в България. Агенцията отговаря и за винения туризъм в страната. През декември са посетили няколко наши изби и настояха за B2B онлайн семинар. Ще организираме през март. Азия Лукс – туроператор, който има чартърна програма до България, има огромното желание да увеличат сътрудничеството си в страната. Изпращат за Европа около 170 000 туристи на година. От новата авиокомпания Панорама Еъруейс поискаха срещна с Министерството на транспорта и да стартират редовна линия до България. Направихме и обединена среща с узбекски туроператори от Ташкент, Бухара и Самарканд в посолството ни, ще ги включим в webinar-a с Казахстан”, добави Димитров, който проведе среща и с министъра на културата и туризма на Узбекистан Азиз Абдухакимов и заместника му Улугбек Азамов.

Населението на двете държави, които Илин Димитров посети, е над 55 милиона души. Посещенията на министърa се осъществиха с активното съдействие на българските дипломати в двете държави – посланик Боян Хаджиев и консул Пламен Петков в Казахстан и с ръководителя на мисията ни в  Узбекистан – Стояна Русинова.

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA