Снимка Архив/Български военоморски сили
Slide
Slide
Slide
Slide

Шабла. Експлозия разтърси района на кей в Костинещи тази сутрин, съобщава CTNews. Румънското морско селище, което е с близо хиляди души население, се намира само на 25-30 километра от Дуранкулак, а през лятото посреща много летовници. Почиващите изпаднали в паника при взрива, няма пострадали. Първите данни сочат, че става въпрос за морска мина. Румънските медии съобщават за втора мина, която е била забелязана. В момента румънските военноморски сили следят ситуацията, за да се намесят за неутрализиране, стига мината да бъде идентифицирана, информират от Stirile TVR.

ISU Constanța съобщава, че пожарникарите са получи сигнал на 112 за факта, че е избухнала експлозия в района на кей в Костинещи.

„Тази сутрин, около 9:00 часа, бяхме информирани чрез обаждане на 112 да се намесим в курорта Констинещи, където избухна експлозия на кея. Няколко екипа от Инспектората за извънредни ситуации на Добруджа на окръг Констанца бързо бяха изпратени на мястото на инцидента. Пристигналите на място колеги обходиха района и установиха, че се касае за взрив на дигата. За щастие няма пострадали”, обясни Ана Мария Стойка. Най-вероятно експлозията е станала, след като плаваща в морето морска мина се е ударила в кея.

Във връзка с получена информация за експлозия на морска мина в близост до черноморския курорт Костинещи в Република Румъния, Военноморските сили на Република България са предприели допълнителни действия за противоминно наблюдение, с цел осигуряване на безопасността на корабоплаването и предотвратяването на инциденти.

Поддържат се в незабавна готовност допълнителни сили и средства за реагиране при получаване на сигнали за наличие на плаващи мини и тяхното обезвреждане, съобщават от Министерството на отбраната.

Сподели публикацията