Екскурзоводът Денис Халидов споделя защо Истанбул привлича толкова много туристи, ето кои дестинации той препоръчва в Турция
Екскурзоводът Денис Халидов споделя защо Истанбул привлича толкова много туристи, ето кои дестинации той препоръчва в Турция
Slide
Slide
Slide
Slide

Денис Халидов е екскурзовод в Бохемия от 14 години, мениджър дестинация Турция и един истински футболен фен. Ето какво сподели той зa Турция в интервю за Bgtourism.bg.

– Здравейте, Денис! Благодаря Ви, че се съгласихте да споделите Вашия опит за Истанбул и като цяло за дестинацията Турция. Бихте ли ни разказали малко за този невероятен и толкова желан за посещение от българските туристи град?

– Добър ден! Като екскурзовод с дългогодишен опит в организирането на групи до Турция, бих искал да споделя своите впечатления и да разкажа защо този прекрасен град привлича толкова много посетители. На първо място, искам да изразя своята благодарност към туристическа агенция “Бохемия” за предоставената ми възможност да водя екскурзии до Истанбул от 14 години. Това ми позволи да натрупам безценни спомени и опит и да се запозная с многобройни туристи, които споделят моята любов към този удивителен град. Истанбул не може да бъде разгледан напълно само с едно посещение. Това е място, което опиянява всеки посетител и го кара да се връща отново и отново. Независимо дали става дума за богатото историческо наследство, уникалната архитектура или вкусната кухня, Истанбул винаги има какво да предложи. Една от основните причини тази дестинация да бъде толкова популярна сред българските туристи е топлото посрещане, което получаваме от нашите съседи. Въпреки историческите обстоятелства, вярвам, че между двете страни съществува взаимна обич и уважение, които се проявяват всеки път, когато съм с група туристи там.

– Кои са основните места, които туристите не бива да пропуснат в Истанбул?

– Турист, който за пръв път посещава този велик град трябва да посети “Света София”. За съжаление малка част от нея е отворена за посещения, но определено си заслужава. На второ място, най-важното място за нас, българите, е желязната църква “Свети Стефан”. Тя е единствената по рода си желязна църква и след реставрацията си е превърната в истинско бижу и наслада за окото. Препоръчвам да се видят и дворците “Долмабахче”, “Топкапъ сарай” и “Бейлербей”, които ни запознават с историята на Османската империя. Не трябва да се пропуска и разходката с корабче по Босфора, на която туристите могат най-добре да усетят мащабите на този величествен град. Бих казал,че програмите, които предлагаме с 3 и 4 нощувки, са много добре организирани и всеки наш клиент може да се запознае с голяма част от забележителностите на Истанбул.

– Какво ще кажете за местната кухня и за най-известните турски ястия?

– Турската кухня безспорно се нарежда сред най-добрите в света. Въпреки личните ми предпочитания, вярвам, че много от вас ще се съгласят с мен. В Турция бих препоръчал  да се опитат “мерджимек чорбасъ” (супа от червена леща), “искендер кебап”,  “адана кебап” или “урфа кебап”, съчетани с  айрян. За десерт – една хубава баклава е задължителна. Важно е да се отбележи, че в момента в Турция има много производители на сладкарски изделия и е важно туристите да бъдат внимателни при избора си.

– Какво бихте препоръчали на туристите, които посещават Истанбул за първи път?

– Препоръчам на туристите да се записват за екскурзии при фирми, които са утвърдени на пазара и да ги проверяват внимателно преди да инвестират своите средства. В днешно време, с наличието на интернет, е лесно да се проверят отзивите онлайн. Затова винаги съветвам нашите клиенти да оставят своите коментари и препоръки, за да могат бъдещите туристи да вземат информирано решение с коя компания да пътуват. За доброто изживяване по време на една екскурзия е от съществено значение да има добър екскурзовод, на когото туристите да имат доверие. За щастие, виждам все повече компетентни колеги и професионалисти, но все пак има случаи, когато пътуват екскурзоводи не са достатъчно подготвени, което води до разочарования. Въпреки наличието на проверки на границите, все още се срещат и фирми без лиценз или автобуси без необходимите документи.

Също, препоръчвам туристите да се включат в допълнителните екскурзии, които се предлагат, за да опознаят града в детайли. Тези екскурзии са внимателно подбрани и предлагат богат поглед върху забележителностите и културата на мястото, което посещават.

– Кой е най-добрият период за посещение на Истанбул?

– Мнозина ще посочат месец април заради фестивала на лалетата, и наистина, това е период, който е много подходящ. По това време градът е по-шарен и милионите лалета допринасят за неговата красота. Лично аз бих препоръчал и месец октомври. За радост, в туристическа агенция “Бохемия” наблюдаваме тенденция да имаме групи до Истанбул през цялата година – от януари до декември, така че клиентите да имат голям брой възможности в удобно за тях време.

-А кое е Вашето любимо място в Истанбул?

– Всяко едно кътче в този град ми е любимо и наистина бих излъгал, ако посоча конкретно място. Все пак, бих предложил на всеки да се разходи по Босфора, да седне да хапне риба, да изпие една “йени ракъ” и да се наслаждава на този великолепен град. Не случайно Наполеон е казал, че ако земята имаше една държава, то нейната столица щеше да бъде именно Истанбул. Тук е мястото да отбележа, че ние работим с изключителен контрагент в Турция, с отлични местни екскурзоводи и добри тризвездни хотели. Убеден съм, че всеки български турист, решил да посети този град с туристическа агенция “Бохемия”, ще остане доволен.

– Кои други програми в Турция бихте препоръчали на нашите читатели?

– От няколко месеца предлагаме комбинирани програми за Памуккале и Анталия, както и за Анталия и Кападокия, включващи самолетен транспорт и настаняване в петзвездни хотели.

Имаме много доволни клиенти от обслужването на място. Също така, за Нова година вече е в продажба нашата програма с чартърен полет до Памуккале, която включва вечери и новогодишна гала вечеря в петзвезден СПА хотел.

-Благодаря Ви много за информацията! Надявам се, че това интервю ще вдъхнови много хора да посетят Истанбул.

– Благодаря Ви и аз! Искам да пожелая на всички Ваши читатели да пътуват повече, защото да пътуваш означава да живееш.

Сподели публикацията