Във фабриката с близо 200-годишна история българските туристи бяха запознати с етапите за направата на хамон.

Кортеконсепсион. Една от най-старите фабрики за обработката на иберийски хамон, датираща от 1830 г. и намираща се в автентичното андалуско селище Кортеконсепсион на провинция на Уелва, посрещна първите си туристи от България.

Те са част от гастрономически тур в Андалусия, организиран от Екзотик Холидей с местните си партньори от Андалу Травел.

Сънародниците ни имаха възможност да видят как домакините отглеждат в естествена среда иберийски прасета, които за по-качествен продукт се хранят с жълъди в гората.

Гастрономически тур в Андалусия: Заведението на Антонио Бандерас в Малага очарова българските туристи с вкусни мезета и ароматни вина

Фабриката се намира близо до границата на Испания с Португалия. Занаятът се предава от поколение на поколение, като вече шеста генерация работи и развива фермата, изнасяйки продукция с най-високо качество и уникален вкус както за вътрешен пазар, така и за целия ЕС.

Теди Валентино: Българските туристи имат възможност да получат автентични преживявания по време на гастрономическия тур в Андалусия

Гостите от България посетиха избите за зреене на месото с отворени прозорци за естествен въздушен обмен. Домакините разкриха всички занаятчийски процеси за изработването на изключителното кулинарно произведение както при колбасите, така и за занаятчийските шунки. За един хамон са необходими 3-4 години, като в първите две седмици месото е в сол, а след това виси в сушилни и естествени изби.

Турът във фабриката приключи с дегустацията на хамон – себо 50% иберийска порода и иберийска порода D. O. P. Jabugo, хранени със 100% жълъди, а мезето съчетаха с ароматни бели вина D. O. Condado de Huelva: плодово и сухо или щедро, тип фино.

Вляво е хамон от прасе, което е хранено 100% с жълъди, а вдясно е от порода, изхранвана смесено и с 50% жълъди.

Накрая гостите опитаха иберийски мезета, съчетани със сладко портокалово вино D. O. Condado de Huelva. Фабриката разполага с магазин, в който посетителите могат да закупят качествени мезета, сирена, ядки и разнообразни местни вина.

Снимки Руслан Йорданов и Светла Йорданова, Bgtourism.bg

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE