IMG 2542
Slide
Slide
Slide
Slide

Чепеларе. Община Чепеларе посреща туристите си с нова екопътека, съобщи за Bgtourism.bg Даниела Сивенова –  началник на отдел „Туризъм, спорт, младежки дейности, транспорт и търговия“ в местната администрация на красивото родопско градче.

Туристическата пътека „Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска“ е по идея и реализация от Марин Господинов – директор на Музея на Родопския карст, гр. Чепеларе.

IMG 2547

Пътеката е финансирана по Програмата за развитие на туризма на Община Чепеларе за 2024 г. Основната цел е развитието на летния туризъм на територията на Община Чепеларе и к.к. Пампорово.

IMG 2545

Екопътеката започва от разклона за стария път за с. Левочево, тя е кръгова с обща дължина около 9 км.
IMG 2546Лека и приятна за разходки, както пеша, така и с колела или джип сафари. Преминава през няколко интересни и емблематични места за Родопите.

IMG 2544

Първата спирка е пещера „Сбирковата“, красива пещера със синтрови езера използвана в миналото за подземна лаборатория от пещерния клуб в гр. Чепеларе. Известна отдавна през 50-те години е била любимо място за екскурзии на летуващите в к.к. Пампорово.

IMG 2548

След нея пътеката се отправя към останки от старата граница на България, както и от по-скорошни военни структури (окопи, погреби, гранични камъни и др.) изградени на същите места.
Продължавайки по маркираната пътека се стига до пещера „Топчето“ известна с легендарния Капитан Петко Войвода. Той скрива в нея бойното снаряжение на командваната от него чета, включително и черешовото си топче.

IMG 2549

Излизайки на местността „Рожен“, посетителите на пътеката ще видят добилия популярност пилон Рожен. Продължавайки от ляво на постройката с кръглите прозорци по черния път, ще стигнат изворите на река Чепеларска (Чая). От там след около 20 мин. маршрутът завършва на изходна точка.
Маркировката е с червен цвят, тип стрелка. Поставени са информационни табла на обектите по маршрута.

IMG 2543

Сподели публикацията