Терен за къмпинг до Пирдоп беше избран в конкурса за проектиране тази година
Терен за къмпинг до Пирдоп беше избран в конкурса за проектиране тази година
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Тазгодишният конкурс за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира през месец януари с покана за търсене на терен. Организаторите съобщиха, че са получили много интересни предложения за имоти из страната.

Комисията от Лесотехнически университет и Camping.bg e разгледала всички постъпили предложения и е избрала това в с. Душанци, близо до гр. Пирдоп, Софийска област. Теренът е с площ от 10 000 кв.м., в близост е до населено място, с близост до асфалтов път. Покрай него минава коритото на река Тополница, която идва от близкия язовир Душанци. В имота има стари сгради и басейн, които ще се използват в проекта за бъдещия къмпинг.

В околността има разнообразие от атракции – природни и исторически. Природата е атрактивна за туризъм – гористи хълмове и водни басейни, близост до главен път – Подбалканския.

Река Тополница, старите сгради и басейна в имота

Инвеститорът предвижда изграждане на къмпинг с място за палатки, кемпери и каравани и лимитиран броя места за настаняване – студия в съществуващите сгради. В имота има засадени в края на 60-те години десетки орехови дървета, борове, ели и липи. Наличният басейн е с размери 10х6 м. Сред изискванията към студентите са да предвидят в близост до басейна малка сцена за художествени изяви, външно голямо огнище с беседка, както и дървено мостче през реката, което да води до адвенчър парк и открит фитнес.

Нямаме търпение да видим как ще се справят тази година студентите на гл. ас. д-р Веселин Шахънов с проектирането. Отново ще проследим на живо “раждането” на поредния нов къмпинг в България.

Конкурсът за студентски проекти за изграждане на къмпинг се организира от Camping.bg в партньорство с Лесотехнически университет – София. Неговото трето издание се проведе от февруари до септември 2022 г. В него аудиторията на Camping.bg оцени 11 селектирани от д-р Шахънов проекта на студенти ІV курс от Катедра Ландшафтна архитектура към Лесотехнически университет. Студентите работиха върху проектирането на бъдещия къмпинг “Волност”, край гр. Провадия.

Проектите получили най-много гласове от аудиторията на Camping.bg може да видите ТУК.

Сподели публикацията