Селският туризъм – връщане към корените, търсене на непознати преживявания и бягство от рутината
Селският туризъм – връщане към корените, търсене на непознати преживявания и бягство от рутината
Slide
Slide
Slide
Slide

Ламего/София. България ще бъде обявена за ПРЕДПОЧИТАНА ДЕСТИНАЦИЯ през 2024 г. от Европейската асоциация за туристически агенти и туроператори (ЕКТАА). Това стана известно по време на годишната среща на организацията, която се проведе в Ламего, Португалия.

Това означава, че догодина страната ни ще бъде рекламирана пред членовете на всички национални европейски асоциации на туроператори и турагенти. Представители на туристическата индустрия от 26 страни ще пристигнат у нас за своята годишна среща и ще могат на място да се запознаят с туристическия потенциал на страната ни.

Инициативата стана възможно и ще се реализира, благодарение на подкрепата от Министерството на туризма като част от маркетинговите активности за промотиране на дестинация България.

Над 50 делегата, представляващи туристически компании от цяла Европа, присъстваха на тазгодишната среща на ЕСТАА в Португалия.  Основен акцент на среща бяха новаторските инициативи на ECTAA , свързани с Плана за действие в областта на климата и използването на потенциала на изкуствения интелект (ИИ) в туристическата индустрия.

След  цялостна оценка на въглеродния отпечатък на организацията, ECTAA взе решение да се ангажира с намаляване и компенсиране на своето въздействие върху климата. Целта е да се приведе в съответствие с глобалния ангажимент за постигане на 50 % намаление до 2030 г. и нетни нулеви емисии до 2050 г. ECTAA  признава спешната необходимост от повишаване на осведомеността и знания в рамките на туристическата  индустрия, да действа проактивно и да предвиждат бъдещите изисквания на потребителите и да гарантират, че те ще бъдат удовлетворени по един устойчив начин.

Значението на изкуствения интелект за развитието на туристическата индустрия също беше във фокуса на дискусиите. Освен туроператори в тях участваха представители на Microsoft и академичните среди. Разгледани бяха текущи проекти, базирани на ИИ, които обещават да подобрят ефективността и преживяванията на клиентите в сектора на пътуванията.

Общо бе мнението, че въпреки огромния потенциал заавтоматизиране и рационализиране на различните процеси, изкуственият интелект няма да намали стойността на човешкия опит и персонализираното обслужване, предоставяно от консултантите по пътувания. ECTAA вярва, че пътуванията ще продължат да бъдат жизненоважни в напълно цифровата ера. Освен това беше подчертано, че ИИ не е изключителна сфера на големите технологични компании; дори малките туристически компании могат да използват технологиите на ИИ, за да подобрят услугите си и да останат конкурентоспособни.

На финала на срещата д-р Даниела Стоева, член на изпълнителния борд на ECTAA, представи накратко Дестинация България пред делегатите и разнообразните възможности за туризъм, с които членовете на ЕСТАА ще имат възможност да се запознаят и лично в различните комуникационни формати на програмата „Предпочитана дестинация“.
В обобщение на срещата тя посочи: “Нашата среща в Ламего отразява непоколебимостта ни да се справим с изменението на климата и да свържем бъдещето на туристическата индустрия с изкуствения интелект. Ние вярваме, че като даваме пример в действията в областта на климата и използваме силата на ИИ, можем да служим най-добре на нашите клиенти, индустрията и нашата планета.”

За АБТТА:

Асоциация на Българските Туроператори и Туристически Агенти, АБТТА е сдружение с нестопанска цел, с членове – туристически агенции, осъществяващи продажба на въздушен транспорт и акредитирани от  Международната асоциация за въздушен транспорт, ИАТА и туристически фирми, регистрирани съгласно българското туристическо законодателство.

ЗА ЕСТАА:

ECTAA е създадена през 1961 г. в Бад Кройцнах (Федерална република Германия) от националните асоциации на туристическите агенти и туроператорите на 6-те държави членки-основателки на Общия пазар. С разширяване на Европейския съюз към нея се присъединиха и други национални асоциации, като днес това са националните асоциации на всички държави-членки на ЕС, както и Норвегия, Швейцария и Обединеното кралство. Освен това има трима членове извън Европа – от Тунис, Малайзия и Израел.

Сподели публикацията