София. Българи ще черпят вдъхновение от европейски ферми за креативно и иновативно съдържание в селския туризъм. Те ще участват в 6-дневно пътешествие през октомври, когато ще посетят 10 ферми и ще отседнат в уникален по рода си гастрономически хотел, възобновяващ местните традиции  – Kritsa Gastronomy Hotel. Инициативата е от конкурса „Бизнес вдъхновения от Пелион“, част от Академия Пендара.

Този проект е в резултат на нарастващия интерес на българите, които все повече искат да гостуват на ферми на село, за да се запознаят със стопанствата им и да напазаруват от продукцията им. Наред с продоволствените ползи обаче, тази тенденция умножава възможностите за фермерите да развиват успешен иновативен бизнес в туризма и да възобновяват по устойчив начин местното културно наследство.

Ако посрещането на гости е вашата страст и вече имате конкретна идея за нов или подобрен туристически продукт, който искате да предложите, включете се в конкурса за подбор на участници в обучителния гастрономически тур до красивия полуостров Пелион в регион Тесалия, Гърция.

Кой може да кандидатства?

Поканата е отворена към кандидати от цялата страна с желание да предложат запомнящи се преживявания за селски туризъм в България. Могат да кандидатстват юридически лица, регистрирани в България, включително регистрирани земеделски производители, микро- и малки бизнеси, предлагащи селскостопански и туристически продукти, къщи за гости и малки семейни хотели.

Какви проектни идеи се търсят?

С обучителната програма „Пендара“ ще подкрепи развитието на бизнес идеи, стъпващи на креативни преживявания, като например: кулинарни уроци и работилници, дегустации, фермерски вечери, увлекателни фермерски обиколки, гастрономически фестивали, местни пазари и др. Участвай ТУК!

Пелион и Портария

Красивият полуостров Пелион във формата на кука всъщност е голяма планина, чиито краища са украсени с традиционни села и екзотични плажове. Портария, Макриница, Загора, Милина и Кагарада са села, в които времето сякаш е спряло – всички къщи са бели със сиви каменни покриви и излъчват елегантност, а до тях се стига по стари пътища. Екзотичните плажове са каменисти, с красиви като скъпоценни камъчета. Милопотамос, Факистра и Агиос Йоанис са места с кристално синя вода и се намират в източната част на полуострова, където често има големи вълни. Тези плажове ca доcтъпни пo cтръмни пътищa и бeз общecтвeн трaнcпoрт мeждy тяx. От западната страна при залива, водата е кристално чиста, спокойна, а плажовете са предимно каменисти. За да се насладите на Пелион, е прeпоръчитeлнo дa се движите с aвтомoбил, в противeн cлyчaй щe ви бъдe пoчти нeвъзможнo дa го рaзглeдaтe.

В село Портария се намира Kritsa Gastronomy Hotel – домакин на учебния тур. То е „вратата“ към планината Пелион, намирайки се на ключово място – на 25 минути от Волос, на 35 мин. от плажа и на 30 мин. от ски центъра на планината. Има възхитителна гледка към Пагасетийския залив. Къщитe ca пocтроeни тeрacoвидно, a кaлдъръмeнитe yлички мeжду тяx ca тecни и cтръмни. Прeз лятoто e дocтa по-xлaднo и cвeжо в cрaнeниe c крaйбрeжиeтo и рaзходкaтa из ceлoто e приятнa. Имa мнoго тaвeрни, кaфeнeтa, пeкaрни, мaгaзинчeтa зa cyвeнири и за мecтни продукти.

Kritsa Gastronomy Hotel

Разположен на площада на селото сред цъфнали хортензии, вековни чинари и течащи води от планински извори, нашият домакин предлага кокетен уют и богата кухня, изпълнена с вкусове и аромати от Пелион. Всеки ден на закуска ще можете да се насладите на пресни сезонни плодове, йогурт и местни сирена от региона Тесалия, зеленчуци и яйца от собствената ферма Караискос.

Ще можете да опитате богато разнообразие от типични местни ястия, сред които ръчно точени баници с колбаси и галотири (извара), питки със сирене и маслини, гръцки бъркани яйца с домати и фета (страпацада), оризов пудинг, трахана, медени понички, палачинки, грис халва, ябълков пай и всичко това в компанията на гръцко кафе, приготвено в традиционно джезве и чайове от пелионски билки.

Karaiskos Agritourism Farm

Сред живописен пейзаж в буйната гора на Пелион, Караискос очаква тези, които искат да се слеят с природата и ценителите на добрата храна. Първоначално фермата е създадена през 2010 г., за да доставя органични зеленчуци в собствения хотел Kritsa Gastonomy, но по-късно се отключва интерес семейството да провежда уроци по гръцка и пелионска кухня там. Участниците имат възможност да готвят според сезона, да наберат сами суровините директно от градината на фермата, да съберат пресни яйца от кокошарника, да приготвят меню от 3 различни ястия и накрая да му се насладят с акомпанимент от местни вина.

През 2019 г. фермата поставя началото и на гастрономически фестивал на Пелион (Pelion Gastronomy Festival). В рамките на 3-дневното събитие, което вече се провежда всяка година, местни готвачи и производители стават домакини на над 3000 посетители.

Днес в сърцето на Караискос е главният готвач на фермата Тимолеонтас Диамантис и неговия екип, които са отдадени на философията за устойчивост и кръговост „от фермата до масата“.

Двама ментори по време на проекта ще помагат на участниците да доразвият бизнес плановете си, а това са Николаос Саракос – ръководител на службата по контрол на качеството, инспекциите и развитието на туризма за регион Тесалия към Министерство на туризма в Гърция, както и Гергана Кабаиванова, експерт по селски туризъм и местни храни, основател на Pendara.bg.

Какво осигурява обучителната програма?

  • Обмяна на опит с успешно развиващи се бизнеси в селския туризъм на Гърция.
  • Менторство и разработване на пазарно представяне в онлайн платформите Pendara.bg за селски туризъм и Giftcometrue.com за преживявания.
  • Пълен туристически пакет на 6-дневното гастрономическо пътешествие: транспорт, нощувки, изхранване, гид, преводач, туристическа застраховка.

Разходи, които се поемат от участниците и не се покриват от „Пендара“:

  • Консумация на алкохол.
  • Лични покупки и допълнителна консумация.
  • Допълнителни туристически услуги извън планираната програма.
  • Цена за участие на неодобрени кандидати – 2 000 лв. на човек.

Как ще бъдат избрани одобрените участници?

Одобрените участници ще бъдат избрани от Фондация „Локалфууд.бг“ / Пендара и Фондация „Америка за България“ в съответствие с критериите, посочени в раздел „Успешните кандидати“. Предвижда се двустепенна оценка, като кандидатите, преминаващи на втори етап, ще бъдат поканени на видео интервю.

Запишете се за участие в гастрономическия тур ТУК!

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA