Slide
Slide

Това ще е последният пирон в ковчега на туризма

София. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излязоха със съобщение, с което категорично се обявиха срещу позицията на военния министър Димитър Тагарев за евентуално разполагане на военна база в акваторията на Черно море. „Освен че е нарушения на конвенцията от Монтрьо подобно действие би било последният забит от държавата пирон в ковчега на българския туризъм“, съобщават от организацията. Ето и цялата позиция на БХРА. 

От години от БХРА апелираме управляващите, независимо кои са те в момента, да успокоят политическите страсти и временните крамоли и вместо това да помислят за интереса на страната ни и за възможностите за икономическо развитие. Безспорно туристическата индустрия е скритият икономически коз на страната. Секторът, въпреки проблемите, пряко и косвено допринася за около 13 на сто от БВП. В една съседна Гърция, с която непрестанно сме принудени да се сравняваме обаче този процент е близо 40 на сто. Според БХРА българският туризъм има много по-големи резерви, но за това е необходима държавна политика и управляващите да припознаят секторът като приоритетен.

България посрещна Володимир Зеленски (снимки)

От години БХРА провежда срещи с кандидатите за няколко поредни парламента и по време на тези предварителни разговори чува от всички партии, че секторът ще е приоритетен, ще се вземат мерки за развитието и оцеляването им. Само дни по-късно, когато изборите минат и политиците влязат в парламента, тези обещания се изтриват от съзнанието им като че ли с магия. До следващите избори.

И за малките деца е ясно, че там където има военни бази, има специален режим и развитието на ваканционния туризъм ще стане още по-трудно, ако не и невъзможно. Нужни са ни не военни бази, а яхтени пристанища, за да развиваме туризма си.

Всички ние сме свидетели на това какъв е резултатът от това, че на няколкостотин километра през морето се водят военни действия – намалели резервации, отказ от чартъри, липсата на адекватна реакция от институциите за това, че морето ни е чисто, а курортите ни предлагат добра услуга на изгодна цена. В момента повече от всякога този бизнес, който внася в хазната всяка година средства и работещите в сектора имат нужда от адекватни мерки от страна на държавата.

Хотелиери и ресторантьори в Албена направиха оригинално послание към туристите за чистотата на водата в морето

Подобна мярка би била преговор с европейските институции за специални помощи за секторите и основно туристическия такъв у нас като граничеща с война държава, засегната от военните действия и с реални последици върху икономиката ни.

Необходими са работещи стимули за привличане на повече български и чужди туристи – разширяване и усъвършенстване, както и наистина заплащане, на помощта от 35 евро за заета седалка в чартърните полети към родните курорти, но и за пристигащите с друг вид транспорт почиващи, ваучери за български туристи за здравна превенция, за пост ковид лечение.

Необходими са мерки за определяне на статута на националните курорти и решаване на редицата проблеми в тях, които пречат на бизнеса – транспорт, паркиране, шум, охрана, поддържане на инфраструктурата, озеленяване, единна политика по застрояването, липса на реклама и т.н.

Вместо държавата да предприеме сериозни действия за подпомагане на сектора ние отново искаме да обслужим чужди интереси за сметка на инвеститорите в туризма.

От БХРА призоваваме за поне малко държавнически разум, за да можем да работим и да плащаме заплатите на всички чиновници и министри, както сме го правили през последните десетилетия.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA