Бургас. Увеличението на цената на питейната вода в област Бургас с близо 60 на сто е поредният удар за туризма и може да се окаже капката, която да прелее чашата на търпението на бизнеса, тъй като поредното поскъпване е убийствено за хотелиери и ресторантьори. Това са категорични от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). От национално представената органиция с 36 регионални структури подкрепят искането на кмета на Бургас Димитър Николов новите тарифи да бъдат преразгледани.

Никой не е предупредил хотелиерите и ресторантьорите в най-големия български курорт Слънчев бряг за това шоково поскъпване и за новата цена от 5,13 лева за кубик. Затова и тези значителни разходи в рамките на по няколко хиляди лева в повече на месец не са включени в цените, които сме договорили за този сезон с нашите партньори – български и световни туроператори, посочи зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Разходите ни от края на миналия сезон, в който се договарят цените за този сезон скочиха двойно. Увеличи се ток, горива, разходи за труд, все още колегите чакат обещаните пари за настаняване на украинските бежанци, а сега и това огромно увеличение на цената на водата, съвсем ни изправя до стената, посочи Налбантов. На фона на скъпата електроенергия редица бюрократични спънки ни пречат да присъединим фотоволтаици, дори когато като хотелиери инвестираме в такива, и да продаваме ток, за да покрием част от разходите си, допълни зам.-председателят на БХРА.

Сега, при поредното поскъпване – този път на водата, голяма част от колегите се замислят какво да правят. Нямаме много варианти – да увеличим цените драстично за догодина с ясното съзнание, че така ще станат непосилни и туристи няма да има или просто да загърбим 30 години труд и да затворим хотелите си, посочи Налбантов. И допълни, че държавата продължава не само да не подпомага бизнеса, но и да му пречи всячески – чрез липсата на помощи, административни пречки и бездействие за решаване на сериозните проблеми в сектора. И допълни, че държавата в последните месеци всъщност работи в посока закриване, а не спасяване на бизнеса, както са се надявали в туристическия сектор.

В област Варна цените на питейната вода също гонят тези в област Бургас и са непосилни за хотелиерите и ресторантьорите, особено в близките курорти като Св. Св. Константин и Елена, подчертават от БХРА. Колегите са изправени пред същите проблеми и невъзможни решения като бизнесът в област Бургас, подчертават от БХРА.

От БХРА настояват решенията на Комисията за водно и енергийно регулиране за цената на водата във Варна и Бургас за бъдат незабавно преразгледани. Водното дружество в Бургас е подлъгало общинските съвети при гласуване на инвестициите, с които се оправдава увеличението, пропускайки да уточни, че вложенията ще се плащат чрез много по-солени сметки за битовите абонати и бизнеса, подчетават от организацията.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA