Slide
Slide

Банско. Седмата от поредицата срещи на Регионалното управление на образоването по проблемите на средното професионално образование се проведе в община Банско.

В залата на Туристически информационен център на откровен разговор се събраха педагогическите колективи на Професионална гимназия по електроника и електротехтика, Професионалната лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров” и Гимназията по туризъм „Алеко Константинов”, представители на туристическия бизнес и услугите, горското стопанство и дървопреработването, машиностроенето електрониката. Срещата бе организирана с посредничеството на общинското ръководство.

Кметът Иван Кадев откри срещата, която определи като наложителна и неотложна, предвид проблемите, с които се сблъскват от една страна професионалните училища с набирането на ученици, а от друга страна е хроничния дефицит на квалифицирани кадри за всички сфери на бизнеса.

Инж. Антоанета Николова формулира проблема за несъответствие на търсенето на кадри с предлагането на професионално обучение в средните училища. За да се преодолее този дисбаланс, РУО променя обичайния ред за план-приема, за да може инициативата да дойде от работодателите, които в контакт с училищните ръководства да установят нуждите от квалифицирани кадри.

От многобройните изказвания на директорите на училищата, представителите на бизнеса, кмета Иван Кадев и зам.-кмета по образование Сашка Въчкова, се очерта широк кръг от проблеми, които трябва да бъдат решавани комплексно, включително със законодателни изменения.

Всички направени предложения ще бъдат внесени в РУО за да се изработи общо становище, което да се представи в Министерство на образованието.

Сподели публикацията