Slide
Slide

Банско. Елитът на екстремните ски и сноуборд пристига в Банско! Поводът е международното състезание 3* Freeride World Tour Qualifier, което е квалификационен кръг от световните серии на Freeride World Tour. Събитието е предвидено да се състои на 18 март 2023. 17 и 19 март са резервни състезателни дни, в случай че условията на 18 март не са подходящи.
Атлетите ще стартират от в-х Тодорка (2746 м.н.в.) над Ски зона Банско. Денивелацията/вертикално спускане е 350-400 м., дължината на спускането е между 800 и 1000 м., а наклонът 30′ – 55′. Надпреварата ще е в 4 категории: ски и сноуборд (мъже и жени).


И тази година 5 съдии ще оценяват представянето на участниците, а финалният резултат се формира от критерии като трудност на избраната линия по склона, контрол по време на спускането, лекота при изпълнението на отделните елементи, техника и сложност на скоковете. За състезанието се очакват да се запишат над 80 участници, като около 20 от тях са от България.

„Склона на Тодорка е един от най-добрите в тура и дава много възможности за избор на линия и от там на възможност на един или друг състезател да изпъкне над останалите. Една от основните цели на състезанието е да предостави възможност на райдърите от България да се състезават пред родна публика и на склон, който познават повече от добре! Надяваме се това да им даде и даде нужната увереност и домакинско предимство, за да се представят добре!“ каза Андрей Балевски, спортен директор на състезанието.

Делът на така наречения back country туризъм се увеличи през последните години и е вече над 50% от продажбите на оборудване за зимни спортове. Планините в България предлагат толкова добри условия за практикуването му. След огромния успех и страхотна атмосфера, която бе създадена през 2022 г., в Банско отново ще бъде изградена най-високата Фен зона правена в България, непосредствено до горна станция на лифтовете “Плато” и “Бъндерица 2” на 2550 м.н.в. От там се открива перфектна гледка върху целия склон, по който ще се спускат атлетите.

Световната квалификационна верига е пътят, който атлетите трябва изминат, за да стигнат до Freeride World Tour. През сезона стартове от този ранг се провеждат в страни като Австрия, Япония и Канада.

През 2022 година Банско беше за първи път домакин на състезанието, което се проведе при отлични условия и доведе до много положителни отзиви от състезатели, представителите на Freeride World Tour и публиката.

Сподели публикацията