Венцислав Венев, БТС: Уникалният, бутиков, планински туризъм е бъдещето на България
Венцислав Венев, БТС: Уникалният, бутиков, планински туризъм е бъдещето на България
Slide
Slide
Slide
Slide

София. България е една малка територия с изключително голямо разнообразие и това е нашето богатство. Точно там трябва да акцентираме своето внимание, а не към ол-инклузив, където имаме съвсем малка принадена стойност и тя в повечето случаи отива в чужбина. Трябва да се акцентира върху уникалния, бутиков, планински туризъм в България. Това каза Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз, в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Тази година се навършват 57 години от създаването на Националното движение “Опознай България – 100-те национални туристически обекта”, което е емблематично за Българския туристически съюз и уникално, не само за Европа, но и в световен мащаб. Регистрираните участници със златни значки от септември 2022 година до 31 август 2023 година тази година са 332 души.

Една от важните инициативи, по които в момента се работи е дигитализирането на структурата на БТС, за да има ясна статистика колко са почитателите и истинските членове на Българския туристически съюз. Туристическите дружества, членуващи в БТС в цялата страна към настоящия момент са 136, сподели Венцислав Венев.

На въпроса какви са предизвикателствата пред дигитализацията събеседникът каза, че “една дигитализация изисква доста сериозен творчески ресурс, а и финансов”. “В момента търсим партньори, с които да разработим тази идея, но все още сме на ниво идейна фаза, като се надяваме съвсем скоро да има конкретни стъпки за дигитализиране на много от маршрутите, за да могат туристите съвсем достъпно и лесно да разбират какви инициативи се провеждат в различни части на нашата страна, какви маршрути са достъпни и с каква трудност са те”.

“От три месеца вече БТС е със статут на национално представените организация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта. Този статут означава, че нашите членове – туристическите дружества – имат възможност да кандидатстват и да участват в програмите на регионалните и националните институции. Разбира се, ние все още нямаме опита за участие в тези програми, който имат другите организации (основно спортни). Ние тепърва прохождам в това отношение”.

Към “Националното движение 100-те национални обекта” има изключително голям интерес от страна на българските туристи, каза още Венев. Около 25-30 000 туристи обикалят туристическите обекти, като всяка година новите туристи са между 15 и 17 000. За сега тази цифра варира в тези граници, но тази година, благодарение на инициатива за дигитализация, която БТС реализира със свои партньори, този брой вероятно ще бъде значително увеличен.

“Ние дигитализираме така известната книжка на 100-те национални обекта и вече имаме дигитален паспорт, в който туристите могат да поставят дигитален печат, като той се приравнява на хартиения, като все пак се запазва и традиционната книжка и марките”.

Увеличаването на инвестициите в обектите на БТС е трудно да се предвиди, защото до момента изцяло се работи със собствени средства, като донорите и спомоществувателите на съюза са малко на брой, а сумите, които се даряват са малки. Всичко останало се прави с приходи, които се реализират от дейността на БТС, каза гостът.

“Без държавна подкрепа не може да се прави високопланински туризъм. Това трябва да е ясно на всеки държавен служител. Ние сме направили всичко за нашите курорти – летни и зимни – създаваме условия, обръщаме внимание, но бъдещето на България, туризмът на България не е в ол-инклузив, а в уникалния туризъм, който може да бъде предложен от нашите планини, не само във високата планина, а и в планините, горите и всички забележителности в България”.

Сподели публикацията