Slide
Slide

Бургас. „Близо 2 450 души са посетили ТК „Акве калиде“ и са се възползвали от благотворните свойства на минералната вода в туристическия център“, съобщи за Bgtourism.bg Радовеста Стюърт – директор на ОП „Туризъм“ в община Бургас. Тя посочи, че посетителите са за период от месец и половина – от 10 октомври, когато бе откриването.

Капацитетът на новия аква център с реплика на римска баня е напълно запълнен. Посетителите имат на разположение голям и малък минерален басейн, парна баня и сауна както и зона за релакс.

Освен в топлите води от близкия минерален извор, гостите и жителите на Бургас могат да се потопят и в духа на древния град като разгледат музей с най-елитните находки от мястото. Към него са добавени нови интерактивни инсталации с 3D възстановки на банята от различни епохи на функционирането ѝ. Под самия аква център са обособени специални пътеки, даващи възможност на посетителите да се разходят сред археологическите структури и да усетят реалните им размери.

5 открити сцени повишават настроението на Никулден в Бургас

Община Бургас вече мисли за разширяване капацитета на комплекса. По идея на кмета Димитър Николов в близост до туристическия център „Акве калиде“ ще бъде построен археологически и термален кампус. Проектът за селището, което ще приема студенти от цял свят, е в процес на подготовка.

Интересът към античния и средновековен град Акве калиде е голям, тъй като на едно място тук могат да бъдат видяни културни пластове от древните траки, Рим, Византия, Османската империя до наши дни. За обучаващите се млади археолози са предвидени еко бунгала с най-съвременен вид и оборудване, с бърз интернет и комуникации. Освен заниманията с археология, студентите ще изучават древна медицина и кулинария. Новият център в Акве калиде е номиниран в две категории за наградите на Министерството на туризма – „Иновации“ и “ Туристически атракции“.

Сподели публикацията