Slide
Slide
Slide
Slide

Албена. От 5 до 8 май в Албена се проведе второто издание на туринра за любители от календара на Weekend Tour – ALBENA HOLIDAY 2023. В елитния морски курорт се събраха 28 участници, които премериха сили в три формата – индивидуално мъже/жени и двойки. Турнирът е от категория ITL500. Победителят от него печели 500 точки за националното класиране на ИТЛ.

Събитието се проведе в три дни. Петък бе денят за свободна тренировка. В събота се проведе квалификационната фаза в групи, като първите двама от всяка група продължиха напред. В неделя се изиграха мачовете в групите и станаха ясни имената на победителите от всяка група, които се класираха за финалите в понеделник.

При двойките мъже до финал достигнаха двойките Петро Комягин/Мирослав Георгиев и Алекс Лефтеров/Антон Иванов. Комягин/Георгиев победиха Георги Божков/Янко Калниров в първия полуфинал, а Лефтеров/Иванов продължиха напред след победа със 7:5 над Адриан Петров и Димитър Симеонов на втория полуфинала. Турнирът спечелиха Комягин и Георгиев след победа с 6:3 над Алекс и Антон.

При жените шест дами се бореха в обща група като победителка с пълен актив победи стана Дея Чимидялкова. Последната среща от женската схема се превърна в своеобразен финал. Дея Чимидялкова и Лъчезара Лазарова излязоха на корта в директен сблъсък за титлата. Дея победи с 2:0 сета. Именно тя беше и фаворитка за спечелването, след като през март показа страхотна игра в мартенския Лейдис Найт, на който отстъпи на полуфиналите от Ваня Жекова. След мача Дея бе много развълнувана и не скри радостта си от първата спечелена титла.

При мъжете шампион стана Мирослав Георгиев. Въпреки колебливите му резултати във варненския шампионат на ИТЛ той бе сред фаворитите преди началото на турнира. По пътя до финала той не допусна да бъде победен като в неделния ден един сред опонентите му бе опитният Красимир Минтов от Казанлък. Миро победи Краси с 4:1 4:0 и даде силна заявка още в групите. Една от най-интересните срещи в груповата фаза бе срещата между украинецът Петро Конягин и Николай Воденичаров от Панагюрище. Двамата направиха истинско трисетово зрелище, в което украинецът надделя с късен пробив в третия сет. Адриан Петров и Иво Боджаков не срещнаха затруднения в своите групи и също се класираха за финалите.

 

Финалите на турнира бяха оставени за неделя. Жребият определи в първия полуфинал Миро Георгиев да играе срещу Иво Боджаков. Другият полуфинален сблъсък бе между перничанина Адриан Петров и украинеца Петро Конягин.

Срещата между Миро и Иво беше очаквана с интерес, но Миро не даде никакви шансове на опонента си и успя да се класира за финала след по-малко от час игра –  4:1 4:2.

В другия полуфинал Адриан също спечели с 2:0 сета над украинеца – 4:2 4:2.

Във финалния сблъсък Мирослав започна срещата добре и с бърз пробив успя да поведе, което му беше достатъчно, за да затвори първия сет с 4:1. Във втория сет грешките от страна на Миро зачестиха и той допусна сета да му бъде взет от Адриан – 1:4. Така финалният двубой се реши в трети сет. Двамата показаха страхотни отигравания като Миро непрестанно тормозеше съперника си със своя слайс. В края на срещата Адриан почувства болка в китката, която се засилваше след всяко разиграване.  Въпреки че стисна зъби и успя максимално да затрудни своя съперник, силите му не стигнаха за нещо повече и Мирослав Георгиев вдигна първият трофей от Албена.

Победителите при жените и мъжете получиха голямата награда – почивка във ваканционно селище Албена.

Целта на турнирите от Weekend Tour е да предоставят възможност на любителите на играта да практикуват тенис по време на своята ваканция, а Албена предоставя отлични условия за това. „Радваме се, че сме домакини на една от най-престижните серии за любители и техните семейства. Надяваме се ALBENA TENNIS HOLIDAY, да се превърне в традиция и турнира да е сред любимите „уикенд турнири“ на все повече фенове на тениса и техните семейства, и приятели“ – това сподели г-н Денис Тахиров – мениджър „спорт“ на Албена на откриването.

Следващият турнир от сериите Weekend Tour – Santa Marina Open 2023, ще се проведе между 26-28 май, на едноименните кортове във ваканционно селище Санта Марина. За повече информация и записване посетете сайта на Weekend Tour.

Сподели публикацията