село Смочево. Само на час път от София, в живописната местност по пътя за Рилския манастир, се намира модерният винарски комплекс „Меди Вали“ (Долината на медите). Комплексът е разположен в северната част на долината на река Струма – част от Югозападния лозаро-винарски район, известен като Долината на Струма. Винарната предлага възможности за дегустации и винен туризъм, като съчетава атрактивно географско разположение с висококачествени вина, отличени с престижни национални и международни награди.
Комплексът включва модерна изба и 370 дка лозови масиви, засадени със сортовете Шардоне, Траминер, Совиньон Блан, два клона Мерло и два клона Каберне Совиньон. Винарната разполага с административна сграда с голяма зала, винен бар и магазин, както и с панорамна тераса с изглед към Рила, подходяща за дегустации на открито. Производствената част включва приемно отделение за грозде, отделение за първично винопроизводство и съхранение на вината, цех за бутилиране и подземна изба за стареене при оптимални условия. Комплексът предлага винени турове и дегустации.

Управителят и главен енолог на „Меди Вали“ инж. Стойчо Стоев сподели пред Bgtourism.bg, че географското разположение и надморската височина на лозовите масиви осигуряват отлични условия за отглеждане на бели сортове. „Лозовите масиви са 367 декара и заедно с избата са разположени на 626 метра надморска височина, което ги прави най-високопланинските лозя в страната. Почвите и климатът в района са особено благоприятни за отглеждането на бели сортове. Във всички южни райони има проблеми заради затоплянето на времето – с ароматите, алкохолите и всички характеристики, но при нас положението не е такова“, посочи той.
Мисията на „Меди Вали“, по думите на Стоев, е да се работи с почит към българските сортове. „Целта ни е да произвеждаме вина с идентичност – собствени, качествени, различни и достатъчно добри, за да покажем многообразието и потенциала както на нашия регион, така и на избата, и потенциала на българските сортове, за които вярваме, че могат да бъдат лицето на българските вина пред света“, заяви Стоев.

Емблематичните вина на „Меди Вали“ са серията Incanto, включваща Incanto Chardonnay, Incanto Merlot, Ickanto Syrah и Inkanto Black – бленд между четирите световни червени сорта. „Не като съпоставка и не като контрапункт, направихме нашето вино Great Bulgaria, в което блендът е между четирите червени емблематични български сорта – Melnik 55, Rubin, Gamza и Mavrud“, добави експертът.
За произхода на сортовете Стоев разказа: „Melnik 55 е български сорт, създаден в Опитната станция в Сандански. Той е известен още като ранна мелнишка лоза и е създаден в процес на търсене на ранозреещ сорт на основата на мелнишката лоза. Това е била 55-тата проба от кръстоските, които са се правили в Опитната станция по това време, тъй като тогава все още не е имало генетичен анализ, който директно да посочи родителите на сорта. Дълго време се е смятало, че е използван цветен прашец от три френски сорта, с който е опрашена мелнишката лоза. Генетичните изследвания, направени в края на XX и началото на XXI век, доказаха, че вторият родител е френският сорт Valdiguié.“
По отношение на бъдещите планове за български сортове Стоев заяви: „Да, със сигурност. В рамките на 2–3 години трябва да се появят български сортове в избата, тъй като няма как да продължим да произвеждаме само с купен посадъчен материал.“

Климатичните промени също оказват влияние върху винопроизводството. „Климатът влияе по начин, по който границата на винопроизводството постепенно се измества по-насевер. Традиционно белите региони вече започват да стават червени. За нас положителното е, че нашите лозя са на 625–626 метра надморска височина, което благоприятства отглеждането на бели сортове, тъй като успяват да се задържат малко по-хладни условия в сравнение с други по-южни части на страната. Общо взето в цялата страна започва преориентиране към производството на все повече бяло вино“, допълни Стоев.

„Меди Вали“ присъства и на международния пазар. „Имаме интерес от всички европейски страни, от Западна Европа. Трябва да кажем, че не изнасяме вина в ниските ценови сегменти, че нямаме така нареченото „двубраново“ вино – с един и същи етикет да се изнася на различни цени. Това, което можете да видите в портфолиото и на рафтовете, е това, което произвеждаме, и е на съпоставими цени. Продаваме от Япония до Меката на виното – Франция“, сподели Стоев.
За мястото на мавруда на световната винена карта Стоев каза: „Сред най-добрите вина. Това е безспорно.“
Най-емблематичното вино на избата е „Велика България“, направено от четири български сорта – Рубин, Гъмза, Мавруд и Мелник. „Името е израз на вяра и почит към българските сортове, които не трябва да изкореняваме, а да възраждаме“, отбеляза Стоев. Важна част в екипа на Меди Вали е енологът Ивона Георгиева. Тя е завършила Университет по хранителни технологии в гр. Пловдив, със специалност „Технология на ферментационните продукти“. Започва работа като технолог в Меди Вали през 2010 година. Ивона Георгиева е човекът, който стои зад едно от най-популярните вина на избата – „Chardonnay barrel fermented Incanto”.

„Меди Вали“ продължава да работи за съхраняване и развитие на българските сортове и да предлага на българския и международния пазар вина с уникален характер и идентичност.
„Меди Вали“ беше част от тридневен винен тур за журналисти в Долината на Струма, организиран от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП).
Цялото интервю със инж. Стойчо Стоев може да гледате в YouTube канала на Bgtourism.bg.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE
|
|
ПРЕОТКРИЙ СВЕТА |












































