Бозджаада. Понякога най-интересните места са тези, които остават извън радарите на масовия туризъм. Такъв е случаят с Бозджаада (Бозчаада, Bozcaada) – малък остров в Егейско море, който печели сърцата на туристите с история и автентична атмосфера. Островът е част от круизния маршрут на Explora I – част от програмите на българския туроператор CruiseGuru, а в наши дни все повече съвременни пътешественици избират пътуванията по вода, за да могат да видят повече красиви места в рамките на една седмица.
Разположен близо до Дарданелите, Бозджаада е вторият по големина турски остров в Егейско море. В миналото е познат и с гръцкото си име Тенедос, с което се споменава в Илиада на Омир01. След разпада на Османската империя той остава в територията на Турция, заедно със съседния остров Имброс. Единственото населено място на Бозджаада носи същото име и има население от малко над 3120 души при преброяването през 2022 година. Селището е компактно и може да бъде обходено пеша за близо час. Гръцкото културно наследство е осезаемо – както в архитектурата на къщите и църквите, така и в самата атмосфера.
При пристигане на острова първото, което се откроява, е добре запазената средновековна крепост. Тя е разположена на брега и е свидетелство за бурното минало на Бозджаада, свързано с римляни, византийци и османци.
От крепостта започват тесни калдъръмени улички, обградени от къщи с пъстро боядисани врати и прозорци. По фасадите на много от домовете на местните и къщите за гости има красиви изрисувани графити, които са превърнали улиците в галерии на открито.
Еднодневната екскурзия на острова позволява на гостите да посетят местният базар и занаятчийските магазини. По сергиите възрастни жени предлагат домашно приготвени сладка, билки, зехтин и мариновани маслини.
Малките бутици представят ръчно изработени бижута и дизайнерски облекла на атрактивни цени.
Особено популярна е сладкарницата Veli Dede, известна с бисквити, приготвени с бадем, белгийски шоколад, джинджифил, шамфъстък и традиционните сладки на Кавала – вкус, който е мост между миналото и настоящето.
Кухнята на Бозджаада се основава на прясна риба, морски дарове и разнообразни местни мезета.
Почти всяко ястие може да се съчетае с чаша вино – продукт, който е част от дълголетна лозарска традиция. На острова има няколко работещи изби. Най-старата е Çamlıbağ, основана през 1925 година. Следват Talay, съществуваща от 1948 г., и Amadeus – проект на австрийски винопроизводител. Най-известната е Corvus, създадена през 2002 година от Рашит Солей.
Макар и малък, Бозджаада съчетава в себе си културна, кулинарна и архитектурна автентичност. Остров, който предлага красиви плажове и спокойствие – подходящо място е за кратко бягство от съвременния свят на големите градове. Следващият ваш букет от дестинации може да изберете чрез многобройните предложения за круизи на българския туроператор CruiseGuru.
Снимки Руслан ЙОРДАНОВ, Bgtourism.bg
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE
|
ПРЕОТКРИЙ СВЕТА |