Гастрономията играе важна роля в испанската стратегия за устойчивост на туризма
Кристиан ИВАНОВ
София. С традиционна паеля, приготвена като истинско кулинарно шоу в резиденцията на посланика на Испания Н. Пр. Мигел Алонсо Берио в София, бе отпразнуван Световния ден на най-популярното ястие от Иберийския полуостров. Трима изкусни майстори се погрижиха за това гостите да усетят богатия вкус на обичаната от милиони хора по света гозба. Докато паелята къкреше в огромни тави, разположени в градинските шатри, Н. Пр. Мигел Алонсо Берио покани присъстващите на презентация в приемната зала.
“Моето първо дипломатическо назначение беше в София преди 30 години и сега виждам, че страната се е променила много – каза посланикът на Испания. – Това е друга България. Много по-модерна и развита държава.”

Гостите бяха запознати с интересни данни за туризма в Испания.
Отчетено беше, че в този важен сектор от икономиката работят почти 15 на сто хората в страната. В райони като Балеарските и Канарските острови, този процент достига до 30 на сто.
Испания е втората страна по брой пристигащи туристи, след Франция. През 2024 г. Испания е посрещнала 94 милиона туристи и се очаква този брой да бъде надминат през 2025 г.
Гастрономията играе важна роля в испанската стратегия за устойчивост на туризма. Търсят се варианти за това напливът от туристи да бъде разпределен по-равномерно през годината, за да се избегне пренаселването през най-активния сезон.
Паелята се оказва отличен пример за това как кулинарията може да помогне за справянето със свръх туризма в пиковите моменти.
От една страна, това е местно ястие, тясно свързано с Валенсия и региона. От друга страна – паелята е най-широко известния специалитет от испанската кухня. По този начин храната се превръща в един идеален посланик, който може да привлича туристи и извън традиционния летен сезон. Желанието на Испания е туристическият поток да бъде разпределен по-равномерно през годината и да води към различни региони.
Дали паелята може да помогне на своите откриватели да привлекат още гости дори извън активния туристически сезон? Отговорът на този въпрос беше даден по категоричен начин в градината на резиденцията. Ястието пожъна бляскав успех, а майстор-готвачите получиха куп поздравления и покани за снимки!
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE
|
ПРЕОТКРИЙ СВЕТА |