Баните. Има места, които не се описват – усещат се. Не със зрение, не със слух, а със сърце. Такова място е село Баните. Там, в полите на Родопите, където водата лекува, а въздухът мирише на мащерка и минало, хората пазят най-съкровеното: паметта за истинския вкус на България.

На 5 юли от 18 ч. Баните ще отвори сърцето си за пета поредна година чрез Фестивала на родопската кухня – събитие, което не просто открива летния туристически сезон, а събужда нещо дълбоко закодирано в българската душа. Това е празник, в който всяка хапка носи спомен, всяка песен отеква като глас на предците, а всяко хоро събира поколения в кръг от обич.

Площадът ще се изпълни с маси, подредени с грижовност, ще се появят пататник, клин, смидар, колаци и прочутата курбан чорба, приготвена на място – в огромен казан, около който ще се завъртят приказки, спомени и смях. Но не ястията сами по себе си правят този фестивал магичен. Това са хората зад тях – читалищата, хотелите, къщите за гости, общинска администрация, институции и десетките местни домакини, които влагат сърце, време и уважение към традицията.

Особено място заемат местните производители – онези тихи герои, които още пазят занаятите и чистите вкусове на Родопите. Млечни продукти без консерванти, пчелен мед без примеси, чай от ръчно набрани горски билки, месо от свободно пасли животни, там където човешки крак не е стъпвал. Това е не просто стока, това е морал на трапезата.

Най-малките също ще бъдат част от вълшебството. В специална детска работилница за точене на кори, баби от селото ще предадат не просто техника, а смисъл – как се замесва обич, как се точи нишка от родовата памет. И когато малките сложат първата си кора върху платното, някой тих глас ще прошепне: „Ей това е България.“

На сцената ще се качат изпълнители, носители на духа на Родопите. Тони Войводова и оркестър ще извият ритъм, който раздвижва не само краката, а кръвта. А Ирина Кехайова, родопският зевзек, ще бъде гласът на хумора и топлотата – с думи, които само Родопа планина може да роди.

Защото Фестивалът на родопската кухня не е гастрономически парад. Той е протегната ръка между минало и бъдеще. Той е лек за душата, мост между поколенията, и възпоменание за нещо много по-голямо от рецепти и вкусове – за начина, по който сме живели, празнували и обичали- простичко, силно и чисто.

И в този ден, когато слънцето над Родопите огрее лицата на деца, баби, туристи и майстори, ще се случи онова чудо, което Баните умеят – да превърнат едно село в Родопите в сърцето на България.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE

ПРЕОТКРИЙ СВЕТА 
Избери от над 1.3 милиона хотела в 195 държави с директни онлайн резервации на страхотни цени