Антония Николова е страстен любител на пътешествията, работила е няколко години като стюардеса и има 20 години опит в туризма и авиацията. Обича да се запознава с нови места и култури и има своя страница за пътешествия “Пътувай, за да си жив” във Фейсбук.
– Здравейте, Антония! Бихте ли споделили за тази красива страна Армения?
– Здравейте, с удоволствие! Благодаря за поканата.
Армения е малка, но много красива и топла страна. С територия и население около три пъти по-малки от България, тази дестинация очарова посетителите с древната си история, вкусната храна и приветливите хора. Армения е първата страна в света, приела християнството като официална религия – факт, който може да се види в множеството църкви в страната. Също така се слави с 300 слънчеви дни годишно, което я прави много привлекателна за туристите.
– Кои са основните забележителности, които не бива да бъдат пропуснати при посещение в Армения?
– Столицата Ереван е известна като „Розовият град“ заради розовия туф, използван за облицовка на сградите. Ереван е чист и красив град с мащабни и богато декорирани сгради, широки булеварди и модерни заведения. Армения има интересни природни обекти като „Симфонията на камъните“, както и някои от най-древните манастири в света – Хор Вирап, Севанаванк, Нораванк. Тук се намира и единственият храм, посветен на Бога на слънцето, в цяла Централна Азия – храмът Гарни. Природата на тази страна е разнообразна и предлага множество пейзажи. Езерото Севан е любима дестинация за арменци и туристи, особено заради прохладата през горещите летни месеци, а курортното градче Дилижан пък е самобитно и китно селище, заобиколено от величествени борови гори.
– С кои програми на „Бохемия“ може да се опознае Армения?
– Няколко програми позволяват да се опознае Армения. Сред тях са петдневната „Армения – история, кухня и култура“, „Екскурзия в Армения – Ереван – Розовият град“, както и комбинираната екскурзия „Грузия и Армения“. Акцентът в тези програми е отличната комбинация между забележителности и дегустация на местни специалитети като лаваш, тонир и арменско вино.
– Кой е най-добрият период за посещение на Армения?
– Армения е чудесна през цялата година, но най-добрият период за посещение е между април и октомври. Времето е слънчево и топло, местните плодове и зеленчуци са свежи и вкусни, природата е в разцвет и цялата страна вибрира в положителна енергия.
– Кои местни ястия са задължителни за дегустация в Армения?
– Хлябът Лаваш е много вкусен и част от нематериалното културно наследство на страната.
Арменските меса и кюфтета са също много важни за тяхната кухня, както и прекрасната местна риба от езерото Севан. В ресторантите се предлагат лозови и зелеви сарми, долма, различни видове салати с нар – националният плод. Сушените плодове на пазара Шука в Ереван са много вкусни и много търсени за подарък.
– Благодаря Ви за информацията! Надявам се, че това, което споделихте с нас, ще вдъхнови много хора да посетят Армения.
– И аз благодаря. Пожелавам на всички да не се колебаят да посетят тази страна!
Снимки Личен архив/Бохемия
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE