Истанбул. Днес – 17 ноември, е световният ден на любимата на милиони хора в различни части на света баклава. Екипът на Bgtourism.bg гостува на Надир Гюллю – царят на турската баклава, десерт с вековна традиция.
Всяка хапка баклава е красив микс от вкусове на орех или шамфъстък, в комбинация с тънки листа тесто и сладък сироп. Баклавата на семейство Гюллю, която се прави със страст и майсторство, привлича годишно близо 2 милиона жители и гости на Истанбул. Тайната на успеха на фирмения магазин на Надир Гюллю в Каракьой се дължи на неустоимия вкус на десерта десетилетия наред. Районът, в който се намира търговския обект днес, захвърля през последните години старите си „дрехи“ и една до друга сградите вече са по-лъскави, модерни и осветени, но вкусът на известната в цял свят баклава остава непроменен.
Семейство Гюллю започва да прави баклава през 1800 година в Газиантеп – люлката на този деликатес, а в наши дни Надир Гюллю – представител на пето поколение на семейството, продължава традицията в Истанбул. Първият човек в семейството, който започва да прави популярниядесерт, е Хаджи Мехмед Гюллю (Hacı Mehmed Güllü), известен като Гюллю Челеби („Güllü Çelebi“). Неговото приключение в бизнеса продължава синът му Хаджи Махмуд Гюллю (Hacı Mahmud Güllü), който започва да прави баклава от тънко тесто, разточено едно по едно с точилка. Имал е четирима синове (Sait, Mustafa, Ali, Mahmud), които също активно са се включили в правенето на шедьовъра, за да предадат щафетата на следващото поколение.
Сушените баклави, които са били изпращани в околните провинции в дървени кутии през 30-те години на миналия век, пренасят славата на семейство Гюллю извън Газиантеп. Окуражен от популярността на баклавата, Мустафа Гюллю, внукът на Хаджи Махмуд Гюллю, решава да пренесе производството на баклава в Истанбул. Така през 1949 г. той отворя малък магазин в Истанбул, който е първият за баклава с пекарна извън Газиантеп.
Надир Гюллю (р. 1954 г.), който днес има редовни клиенти отвъд Истанбул, Турция, и дори по света споделя, че продължава да поддържа живи семейните традиции и правила, предадени от предците му, и затова вкусът на баклавата е останал непроменен и непокътнат през всичките тези години.
Още за Надир Гюллю и неговата баклава – в новия брой списание Destinations – част от медийната група на Bgtourism.bg. Очаквайте изданието на 1 декември в търговската мрежа в цялата страна.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE