София. 129-тата годишна среща на Европейския комитет на асоциациите на туроператорите и турагентите (ECTAA), бе открита в София от заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.  Международният форум, в който участват представители на 25 национални сдружения на туроператори от цяла Европа, продължава до утре – 25 октомври след, което участниците в него ще имат възможността да се запознаят с българската история и култура.

„Благодарение на разнообразието от туристически активности, които предлагаме целогодишно, България се утвърди като предпочитана дестинация за европейските туристи. След 16 години имаме честта да бъдем домакини на срещата на ECTAA. Благодаря за доверието и избора на нашата страна за домакин на този форум“, заяви Георгиева.

По време на дискусиите, участниците ще обсъдят ключови теми, включително мобилността и достъпността на туристическите услуги, управлението на свръхтуризма и неговите последици, измененията в Директивата за пакетни туристически пътувания, както и управлението на рисковете и кризите в туристическата индустрия. Президентът на ECTAA, Франк Оостдам, подчерта важността на актуалността на дискутираните теми: „Уверен съм, че нашите разговори ще бъдат изключително ползотворни, а събитията на европейския фронт, като назначаването на еврокомисар за устойчив транспорт, подчертават необходимостта от развитие на устойчив туризъм.“

Заместник-министър Георгиева добави, че участниците ще имат възможността не само да обсъдят предизвикателствата и възможностите пред туристическата индустрия в Европа, но и да се запознаят с богатото културно наследство на България, което я прави конкурентоспособна и успешна туристическа дестинация.

На втория ден от събитието, министърът на туризма Евтим Милошев ще изнесе ключов доклад пред участниците и ще закрие форума. След приключването на събитието, представителите на ECTAA ще посетят Пловдив най-стария жив град в Европа, където ще разгледат Стария град и Епископската базилика, ще се насладят на концерт на Пловдивската опера и ще се включат в градския винен фестивал, по случай Международния ден на мавруда.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE