В рубриката “Бизнес карати” Bgtourism.bg дава думата на успешни личности в българския туризъм. Това са хората, които чертаят пътя за превръщането на този бизнес в мощен мотор за икономиката на страната и не спират да работят за покоряването на нови предизвикателства. Примерът им е заразителен за всеки, който иска да следва мечтите си. Техните истории, написани от живия живот, са повече от интересни. Днес наш гост е Огнян Попов, един от основателите на Volt Premium Taxi, първата таксиметрова компания, предлагаща премиум услуга.

Огнян Попов

Имаше огромна обществена необходимост в София да се предложи таксиметрова услуга от най-висок клас. Вдигнахме летвата, казва предприемачът

Кристиан ИВАНОВ

София. Когато огромното пиано най-после е пренесено от осмия етаж до площадката пред входа, изморените до пълно изтощение носачи са убедени в едно: Истинските герои на древността не са могъщите египетски фараони, а всички онези безименни герои, изнесли на своите плещи тежестта на каменните блокове, с които са градени пирамидите в Гизе.

Огнян Попов, един от основателите на Volt Premium Taxi, никога няма да забрави деня, в който пианото, на което е свирил като дете, преминава през целия лабиринт от парапети и тесни пространства на панелния блок, за да бъде транспортирано в дома на следващия си собственик.  Парите от продажбата на музикалния инструмент са част от сумата, която родителите на Оги трябва да осигурят, за да платят за висшето му образование в Белгия. За младежът от София това е моментът, в който последните акорди от детството в България отшумяват в миналото. Време е да започне да пише композицията на собствения си живот.

Годините между 2000 г. и 2012 г., прекарани в Белгия и по-късно в Нидерландия, са университет не само в чисто академичен план, но носят и житейски уроци.

“Трябваше да работя по време на следването си в Антверпен и натрупах доста стаж в кухнята на елитни ресторанти – връща лентата Огнян Попов. – Това се оказа чудесен опит. Свикнах да изпълнявам задачите си бързо, качествено и под напрежение. Тези качества са много полезни във всяка сфера и до днес ми помагат в бизнеса.

По време на следването ми в Белгия се разви и моят интерес към различни проекти, свързани с интернет. В един момент реших да създам свой сайт с информация за различни промоции и намаления на стоки и услуги в Антверпен. Идеята сработи. Започнах да печеля, макар, че сумите в началото бяха съвсем скромни. Но това беше напълно достатъчно, за да запаля още повече и да започна да развивам сайта. Публикувах онлайн брошурите на белгийските търговски вериги. Информация, за която имаше добър пазар.”

Огнян завършва успешно образованието си в Белгия и започва работа във фирма за интернет маркетинг. В този период опознава нидерландската култура и начин на живот и решава да се премести в страната на лалетата.

Получава възможност да се присъедини към най-голямата агенция за интернет реклама в Нидерландия и сграбчва своя шанс. Компанията е базирана в Айндховен и в следващите три години Огнян Попов работи там. През този период неговият сайт за брошури се развива много добре. Ключова роля в проекта има съпругата на Огнян, Нели, която по това време е студентка в Германия. Двамата решават да се приберат в България и да заложат на своя собствен бизнес в началото на 2013 г.

“Идеята беше да направим сайтове за брошури за всяка една от държавите в Европа – разказва Огнян. – Да предлагаме полезна информация за пазаруването на едно място. Създадохме фирма, която бързо се разви. След това привлякохме и нови партньори. Освен в България, работихме много добре в Полша, Чехия, Унгария, Румъния.”

Успехът на българската компания не остава незабелязан от големите в бранша.

Германски концерн, който е сред лидерите на пазара, решава да инвестира в разширяването на бизнеса си и след като успешно стъпва в Австрия, започва преговори и за придобиване на фирмата на Огнян Попов.

“Денят, в който беше подписан договора с немците, също като този с пианото, няма как да бъде забравен – казва с усмивка Оги. – Беше петък, 13-ти декември, 2019 г. Подписахме в Берлин след  дълги преговори, които завършиха с емоционално ръкостискане над масата. Това беше правилен ход, направен в точния момент.”

Датата петък, 13-ти, на която са положени подписите се оказва щастлива. Сега международната компания е най-успешният играч на пазара за печатни и дигитални брошури.

Моментът за поредното бизнес предизвикателство пред Огнян Попов идва скоро след сделката в Берлин. Идеята за създаването на нов тип таксиметрова компания, която през пролетта на 2024 г. ще стъпи на пазара Volt Premium Taxi, е предложена на Оги от Юлиан Мавродиев през 2022 г.

“Проведохме множество разговори по проекта – разказва Огнян Попов. – И двамата с Юлиан бяхме напълно убедени, че този бизнес модел има бъдеще.  Работихме упорито в продължение на две години, през които привлякохме още партньори, които инвестираха. Сред тях е и най-голямата българска банка “Уникредит Булбанк”.

Любопитното, е че идеята за таксиметрова компания от ново поколение в София, зрее в главата на Юлиян Мавродиев докато самият той работи като таксиметров шофьор.

Изминал пътя от успешен млад предприемач до труден етап, през който е зад волана на жълто столично такси, Юли е готов да използва натрупания опит и да се хвърли в бурните води на нов бизнес. Споделя плановете си  Огнян Попов, с когото се оказват от един и същи випуск на строителния техникум “Христо Ботев” в столицата.

Бързо се разбира, че двамата говорят на един език, а Попов става кръстник на новата премиум такси компания, като измисля името Volt Premium Taxi.

“Имаше огромна обществена необходимост в София да се предложи таксиметрова услуга от най-висок клас – категоричен е Попов. Вдигнахме летвата много сериозно. Сега сме длъжни да защитаваме елитния стандарт, който сами налагаме на пазара. Началото, разбира се, беше трудно. Първият месец с Юлиян бяхме и диспечери. Денонощно приемахме поръчки от клиенти. Спомням си случай, когато излязох с приятели в центъра, имахме сбирка на класа в началото на май. Малко след полунощ влязох в системата на Volt Premium Taxi и виждам, че има 60 чакащи поръчки. Това, което направих беше да се прибера вкъщи и да бъда диспечер, за да помогна на Юлиян. Предишният ми бизнес беше дигитален, но този е брутално реален. Забавленията можеше да почакат.”

В момента Volt Premium Taxi разполага с 33 автомобила BMW 530e хибрид. Подборът на шофьорите е изключително внимателен. Въведени са изисквания за служебно облекло, владеене на език, отношение към всеки един клиент. Пазарът отговаря положително на усилията на двамата предприемачи. От първия ден на Volt Premium Taxi през месец май досега, са изпълнени над 70 000 поръчки, пропътувани са повече от 1 млн. км.

Изглежда така, сякаш всичко в плановете на Огнян Попов се нарежда като с вълшебната пръчка на Съдбата орисница. Истината е съвсем различна.

“По пътя си дотук в живота научих много уроци – споделя Огнян. – Днес това ми помага да вземам важните решения. В Нидерландия повечето хора са рационални и не се мятат от крайност в крайност. Не виждат света само в черно и бяло, както мнозина в България. Това отношение към живота за мен беше обогатяващ опит. Вярвам, че работата и материалният успех са важни. Но също така е важно е да се грижим за себе си и за близките. Истинското богатство се състои в постигането на този златен баланс.”

Снимки Личен архив

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE