София/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

София. Представители на 25 национални сдружения на туроператори от европейски държави събира Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) в София на 24 и 25 октомври в  хотел „Интерконтинентал“.

Това е най-мащабното събитие, което организира Европейският Комитет на Асоциациите на Туроператорите и Турагентите (ECTAA), обединяваща туроператорите на Европа досега. Към нито една среща в последните години не е имало толкова голям интерес, коментират от ECTAA. Организатор на срещата е АБТТА, единствен  представител на България в международната структура, обединяваща туроператорите на Европа. Чрез участието на зам.-председателя си
д-р Даниела Стоева в Изпълнителния борд на директорите на европейската организация   АБТТА се включва  активно в работата й.

Основен партньор в домакинството на събитието е Министерство на туризма заедно с Община София и Община Пловдив. Това е добрият пример за взаимодействие на бизнеса с държавната и местна власт в полза на българския туризъм.

Срещата е кулминация на събитията, организирани в рамките на 2024 г., в която България е обявена за „Предпочитана дестинация“. Договор за това подписаха Министерството на туризма и ЕСТАА в началото на 2024 г.

Рекламни послания, нюзлетъри и уебинари представяха  пред европейските туроператори разнообразните възможности на страната ни да привлича туристи  през всички сезони – културен, СПА туризъм, винен туризъм и др. видове специализирани пътувания.

Форумът ще бъде открит от:

Д-р Даниела Стоева – зам.-председател на АБТТА
Ирена Георгиева – зам. Министър на туризма
Васил Терзиев – кмет на София
Франк Оостдам – председател на ЕКТТА

Във втория ден на срещата ще участва Министър Евтим Милошев, който ще изнесе доклад и ще закрие форума.

За участие във форума са поканени водещи европейски експерти, които ще говорят по най-горещи и актуални теми.

В навечерието на създаването на Туристически гаранционен фонд в България, предизвикал нееднозначни коментари и дискусии, специално поканеният за срещата д-р Щефан МЕЕС, директор на Германския Гаранционен фонд (DRSF) ще се фокусира на опита на Германия в това отношение, трудностите и рисковете, с които са се сблъскали и преди всичко ще информира аудиторията как е протекла процедурата по фалита на един от най-големите европейски туроператори FTI.

Във връзка с предстоящото влизане в сила в средата на 2025 г. на Европейския акт за достъпност, експерти от ECTAA ще разяснят с какво е важен той за туристическите посредници и какви са задачите им за хармонизиране на стандартите за достъпност в рамките на Европейския съюз. Актът за достъпност е насочен към осигуряване на възможности за пътуване на все по-разширяващия се пазар на хора с увреждания, които са значителен дял от населението на Европа.

Как да управляваме рисковете и кризите в туризма със специален акцент върху рисковете, свързани с климата, е друга тема, върху която ще се акцентира на срещата. Все по-честите и все по-сериозни кризи, които засягат туристическия сектор не само на Европа, но и в света, са все по-голямо предизвикателство за туристическата индустрия. В рамките на дискусията ще бъдат разгледани стратегиите за управление на рисковете и кризите в туризма от гледна точка на доставчици на услуги, туристически дестинации и туроператори.

Как туризмът се превръща понякога в „свръхтуризъм“ и застрашават ли последиците от това явление развитието на сектора? Какви предизвикателства поставя диспропорцията между броя на местните жители и „пришълците“, които често ги надвишават в пъти? Какви мерки предприемат местните власти в дестинации, в които „свръхтуризмът“ създава проблеми: пренаселеност, нарастващите разходи за жилища и неадекватната инфраструктура за управление на отпадъците и водоснабдяването, предизвиквайки негативната реакция на населението? Каква е ролята на туристическите посредници за подпомагането на управлението на туристическите потоци? На всички тези въпроси ще търсят отговори експерти от различни държави.

Вторият ден на срещата ще бъде посветен на  проблеми, които се решават от Европейската Комисия и Европейския Парламент.

Промените в  Директивата за пакетни туристически пътувания, осигуряването на по-големи права за пътниците, в това число в мултимодалните превози, нови изисквания към туроператорите, управление на риска при киберсигурността и други въпроси ще са в центъра на вниманието на европейските туроператори.

Срещата на ECTAA е първото подобно събитие в нашата столица от 15 години насам. Тя дава възможност професионалистите в туризма не само да дискутират важни и актуални теми за туристическия бранш, но и да видят отблизо България по време на кратък инфотур, организиран за тях след приключване на официалната част на събитието. Събитието е добър шанс за България да представи пред европейските туроператори възможности за  туризъм през всички сезони, да ги запознае с богатото си културно наследство, бързо развиващите се специализирани видове туризъм – СПА, винени турове и др.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE