Кадър от спектакъла „Благодаря, България“ (снимка: личен архив)

Инна Куртлакова

Белоградчик. Танцовият спектакъл „Благодаря, България!“ на режисьора Грета Пенчева е едно вдъхновяващо танцово и визуално изкуство, което ще потопи зрителите в дълбоката връзка между човека и Майката Земя – България. След успешния дебют на международното биенале „Биенал дел Чако“ в Аржентина, където спектакълът триумфира с топло посрещане и аплодисменти, творческият екип продължава своето пътешествие към следващата сцена – величествените Белоградчишки скали в България.

Съчетание от съвременен танц, 3D мапинг прожекции, фолклорни елементи и огнено шоу, спектакълът разказва емоционалната история за завръщането у дома и намирането на себе си. В основата на действието са красивата жена – България, която олицетворява Майката Земя, и младо момиче, което решава да напусне родината си. Загубата на девойката потапя България в мрак и тъга, като всичко около нея се превръща в зло. Чрез спектакъла зрителите ще се потопят в темите за преходността на времето, връзката между човека и природата, и трансформирането на болката в източник на вдъхновение и любов.

След триумфа ни в Аржентина, решихме да споделим това изкуство с още по-широка публика, на мистичните и величествени Белоградчишки скали.
Естествената сцена на това природно чудо ще предостави уникален фон за представлението, като скалите ще бъдат осветени от впечатляващи 3D прожекции и огнени ефекти. Артистите ще превърнат мястото в театър на открито, съчетавайки танц, технология, сърце и душа, за да покажат връзката с корените, културата и природата.

Кадър от спектакъла „Благодаря, България“ (снимка: личен архив)

„Благодаря, България!“ е лична история на Грета Пенчева, която напуска родината на 18 години и след петгодишно обучение в Англия и Испания, се завръща в България. Представлението е създадено за първи път през 2019 г. на фестивала Беглика и оттогава продължава да се развива с всяко ново участие. Екипът е съставен от професионални танцьори, актьори, певци и други артисти, обединени от магията на сцената.

С нетърпение очакваме зрителите сред красотата на Белоградчишките скали на 19 октомври в 19:30 , за да се потопим заедно в света на изкуството под откритото небе. Това ще бъде не само спектакъл, а празник на българската природа и култура.

Билети и повече информация за събитието можете да намерите ТУК.

Сподели публикацията