Обществено гласуване определи носители на грантове за над 65 000 лв и най-добрите хижи и заслони в кампания “Хижа на годината” 2024

Близо 40 000 гласа на планинари от цялата страна избраха общо 36 наградени и подпомогнати обекта в 16 конкурсни категории

София. На специална церемония снощи в “Дом на киното” бяха обявени резултатите от публичното гласуване и бяха наградени победителите в тазгодишната кампания “Хижа на годината”, в която номинирани бяха над 100 хижи и заслони от всички планини в цялата страна. Водещ бе любимецът на малки и големи Димитър Павлов, добре познат от ТВ и радио ефира.

Отличия бяха раздадени в 9 категории в конкурсната частза най-добрите примери, станаха ясни и първенците в програмата “Подкрепа за хижите и заслоните”, които ще получат материална помощ на обща стойност над 65 000 лв от няколко от най-успешните бизнес -партньори на инициативата.

Призьорите и в двете направления бяха избрани в изцяло отворено онлайн гласуване, достъпно за всички, което се проведе на сайта huts.360mag.bg между май и септември. Близо 40 000 гласа дадоха за любимите си хижи и заслони запалените планинари в тазгодишното издание на “Хижа на годината”.

Цели 36 отличия бяха връчени тази година общо в конкурсната и грантовата част.
Победителите, на които бяха присъдени награди в 9-те конкурсни категории за популяризиране на вдъхновяващите и успешни примери, са:

“Най-добра хижа, обслужвана без МПС” тази година стана старопланинската хижа “Ехо”. Победител в категория “Най-добра хижа, обслужвана с високопроходим автомобил или лифт” е хижа “Мазалат”. За “Най-добра хижа, обслужвана с автомобилен достъп/Subaru” бе обявена хижа “Бузлуджа (стара). В категорията “Най-добър заслон, стопанисван на място/Пиринско”, първото място бе отредено на заслон “Ботев”, а за “Най-добър заслон, нестопанисван на място/Пиринско” бе избран заслон “Кончето”. За първи път в историята на конкурса първото място беше разделено между две хижи. В категория “Хижа с най-добра кухня” призовото място си поделиха витошката хижа “Камен дел” и родопската “Момчил юнак”, която затвърди и първенството си в тази категория от миналата година. “Хижа с най-устойчиви еко практики” стана отново хижа “Ехо”, “Хижа/заслон с най-успешен рестарт – SiteGround” – хижа “Пробойница” и “Най-чиста хижа Devin” – хижа “Партизанска песен”.

Хижите и заслоните, които планинарите избраха да получат подкрепа в седемте програми за подкрепа са:

“Хижа за пример” – Грант за технологични въведения със SiteGround – хижа “Македония”

Грант за облагородяване на района и пътеките около хижа/заслон от БТС – хижа “Грънчар”. Грант за строителна помощ с материали и специализиран труд с GP Group – хижа “Белмекен”.

В програмата, която обръща сериозно внимание върху темата за повишаване безопасността ни в планината – Аптечки за първа помощ около хижи и заслони с Credissimo, с оборудвани аптечки бяха наградени:

Хижа “Преспа”, заслон “Тевно езеро”, хижа “Изгрев”, заслон “Ботев”, хижа “Чумерна”, хижа “Рибни езера”, заслон “Кобилино бранище”, заслон “Страшното езеро”, туристическа спалня “Ботев връх”, хижа “Славянка”, хижа “Извора”, хижа “Грънчар”, хижа “Мургаш”, заслон “Ледено езеро”,  хижа “Грамадлива”, хижа “Вихрен”, хижа “Македония”, хижа “Мальовица”, заслон “Черни връх” , хижа “Безбог”.

Наградата в иновативния грант “Без емисии в планината” – поставяне на първата зарядна станция за е-автомобили с Photomate, бе връчен на хижа “Христо Смирненски”. Аварийна соларна система за заслони с “Пиринско” ще бъде монтирана на заслон “Страшното езеро”. Цялостно обновяване на легловата база с подкрепата на Матраци ТЕД получи Хижа “Тъжа”.

Изпълнението на програмите за подкрепа в тазгодишното издание на кампанията ‘Хижа на годината” ще започне още идната седмица и предстои да приключи до края на ноември. В изпълнението на работата по подобренията участие ще вземат и над 100 доброволци, отзовали се по покана на организаторите на кампанията.

Междувременно в ход е изпълнението на грантовете при победителите от миналогодишното издание на “Хижа на годината” – Хижа “Грънчар” /Национален парк “Рила”/ и заслон “Черни връх” /Национален парк “Витоша”/. Хижа “Грънчар” си тръгна от награждаването през декември 2023 г. с цели два гранта с обявена обща стойност 25 000 лв. Почти година по-късно, в хижата вече има 50 чисто нови матрака от най-висок клас на стойност над 15 000 лв. Полученото финансиране от 20 000 лева от генералния партньор на кампанията SiteGround в подкрепа изграждането на автономна фотоволтаична централа на хижата вдъхнови и много други дарители, част от които се включиха с труд, а други с допълнително финансиране. Така общата стойност само за фотоволтаичната централа надхвърли 40 000 лв. Извън това, стопаните на хижата инвестираха и собствени средства над 30 000 лева за ремонт на покрива преди поставянето на фотоволтаиците върху него.

Другият победител,  заслон “Черни връх” изпълнява мащабен проект за ремонтиране на ключови части от емблематичната сграда на Витоша, която посреща стотици планинари всеки ден. С помощта на гранта ще бъдат обновени външното стълбище към входа на заслона, предверието, което служи за убежище на всички туристи по всяко време, дори и в заслона да няма никой, предверието към чайната на заслона и мокрото помещение на сградата, което от години се нуждае от основен ремонт. Така обявената стойност от 5 000 лева помощ по програма прерасна в над 10 000 лева, осигурени от компания GP Group, партньори на кампанията “Хижа на годината”. Останалата част за финансирането на ремонта се поема от стопаните на заслона и ще може да бъде обявена едва след приключването му.

Организаторите на кампания “Хижа на годината” благодарят и на НПО партньорите за излъчените номинации и популяризацията на кампанията тази година. Това са:

“Планини и хора” – асоциация на планинските водачи в България, Асоциация на парковете в България, Сдружение за дива природа „Балкани“, Български планинарски съюз, Българска асоциация ски свободен и екстремен стил, Портал за планинско колоездене Mtb-bg.com, Екологично сдружение „За Земята”, ТВ/ видео поредица „Разказите на хижаря”, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Планинска спасителна служба.

Сподели публикацията