Варна. В изпълнение на своята мисия да работи за развитието на туризма, Варненска туристическа камара ще проведе 17-ия пореден Черноморски туристически форум на тема „ЗЕЛЕНИЯТ И ДИГИТАЛНИЯТ ПРЕХОД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ВЪЗМОЖНОСТИ  ЗА РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА”.

Форумът ще се състои на 17-18 октомври в хотел „Черно море“ с възможност за онлайн проследяване. Откриването е от 9:00 часа, а присъствието – с предварителна регистрация на https://www.blackseatourismforum.com/ .

Участват представители на туристическия бизнес, неправителствени организации, общини, държавни институции и образователни заведения.

Изменението на климата е най-спешното глобално предизвикателство на нашето време, което засяга всички сфери на нашия живот, всеки икономически сектор, всеки регион и град. Туризмът се нуждае от по-чиста и по-здравословна околна среда, но той се явява и важен играч за нейното опазване и постигане на неутралност по отношение на климата.

От своя страна дигиталната трансформация променя туризма относно процесите, операциите, продуктите, труда на персонала, бизнес модела на туристическите предприятия, преживяванията на туристите. Платформите, социалните медии, онлайн резервациите и разплащанията влияят съществено върху начина, по който живеем и правим туризъм. Дигиталната трансформация се превръща в решаващ фактор за конкурентоспособността, устойчивостта и издръжливостта на туристическата индустрия.

Събитието има за цел да представи теоретични идеи и прагматични предложения за използване на зелените и дигиталните трансформации за развитието на устойчив, конкурентоспособен и ефективен туристически бизнес в дестинацията.

Програмата на форума включва панели по актуални теми:

  • Основни насоки в политиката на Европейския съюз за зелен и дигитален преход в туризма, предизвикателства и възможности пред туристическото развитие на страната и дестинация Варна, добри практики на туристически страни в Европа;
  • Тенденции на дигитализацията в туризма, предизвикателства пред дигитализацията на хотелиерския бизнес модел и ролята на туроператорите в него;
  • Методология за оценка и измерване на туристическия потенциал в региона, дигитални услуги на място, дигитални предизвикателства пред ТИЦ – добри практики, управление и анализ на данните в хотелиерството в България – международни стандарти и национални предизвикателства пред бенчмаркинга, международни стандарти за достъпност на туристическата индустрия и българската практика;
  • Сертификационни програми и инструменти в туризма, Син флаг и Зелен ключ, зелените практики в хотелиерството, добри практики на Албена АД, Мелиа Хотелс Интернешънъл, Top Rent A Car и TopMobility, Топола Скайс Ризорт, Евродизайн Системс и др.

През втория ден на форума студенти и ученици с отлични разработки ще представят младежки идеи за креативен туризъм. Ще се проведе и среща със специалисти и ръководители, внедряващи дигитални и зелени практики в Албена АД.Форумът се реализира благодарение на: Община Варна, Министерството на туризма на Република България, екипа на хотел „Черно море“, екипа на Албена АД, туристическия бизнес и туристическата общественост на България, изпълващи със съдържание събитието.

Повече информация за програмата, участниците в панелите, сборника с доклади по темата на форума, регистрацията и възможността за онлайн проследяване на форума на https://www.blackseatourismforum.com/.

Сподели публикацията