Велико Търново. 10 държави и 30 български общини участват в започващото днес международно изложение “Културен туризъм” във Велико Търново което се провежда за 19-а година. Тридневният форум е единствената туристическа борса у нас с насоченост за развитие на този сегмент от туризма.

Своите възможности за туризъм ще покажат България, Германия, Испания, Турция, Румъния, Китай, Гърция, Сърбия, Северна Македония и Азербайджан, която е страна-партньор. Акцент в изложението са и представянията на българските общини.

Преди официалното откриване ще бъде представена изложба за побратимения на Велико Търново град Шуша.

През 2022 г. в рамките на официалното посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев в България, бе подписан меморандума за сътрудничество между Велико Търново и азербайджанския град Шуша. Документът постави началото на официалното партньорство  между  културните столици на България и Азербайджан.

Изложбата ще бъде открита от Негово превъзходителство г-н Хюсейн Хюсейнов – извънреден и пълномощен посланик на Азербайджан в България

Специални гости на откриването са виртуозите на каба гайдата Серафим Кафеджиев и Иво Джамбазов от Златоград.

Серафим Кафеджиев често е наричан основен пазител на златоградската гайдарска традиция. Дългогодишен преподавател по гайда, той съхранява, предава и разпространява родопската музика и златоградския фолклор, сред приятели на града от близо и далеч. Той оставя дълбок отпечатък в душата на всеки, който се докосне до магията на неговата гайда.

Иво Джамбазов е едно от лицата, които дълбоко съхранява и развива гайдарското изкуство в Златоград. Той е най-добрият изпълнител на песента „Излел е Дельо Хайдутин“ за 2022 г.

На 9 октомври специален гост и водещ на презентацията ще бъде Executive Chef Стилианос Дигас (Гърция). Кулинарната презентация е организирана от “A BALKAN” Ltd. и CHEFS CLUB OF HELLENIC GASTRONOMY.

Акценти в програмата са кулинарното събитие на гръцки готвачи и националният конкурс “ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”.

Конферентната програма включва темите: “Туризмът – индустрия на гостоприемството”, “Музеи на бъдещето. Бъдещето на музеите”, “Туризмът на вълната на кино дестинациите”.

Тази година мястото на международното изложение “Културен туризъм” във Велико Търново е променено и форумът ще се проведе в Бизнес Център Велико Търново (BCVT) в покрайнините на града в посока София.

Сподели публикацията