София. Октомври е месецът, в който честваме българското вино и вината от местни сортове, а календарът с винени събития е изпълнен с дегустации във винени барове и магазини, винени вечери в ресторанти в цялата страна, промоции в онлайн магазини, мастър класове.

Събития, чиито фокус са вина от ендемични сортове като Мавруд, Врачански мискет, Широка мелнишка лоза, Червен мискет или такива, създадени от български учени, като Рубин, Кайлъшки мискет, Евмолпия, Мелник 55, Сандански мискет и други. Балканските сортове като Димят и Гъмза, които се срещат и в други съседни страни под различни имена и които са намерили своя тероар в България, също ще бъдат главни герои. Основната цел на тази инициатива е да опознаем богатството на българските вина от местни сортове, техните достойнства и неповторимост.

Символично посветена на един от емблематичните за страната ни сортове грозде – Мавруд, инициативата “Международен ден на мавруда” вече пета година успява да обедини винени специалисти, търговци и туристически бизнеси в България около каузата да направим българските сортове по-разпознаваеми, българското вино предпочитано от местните и туристите и по-популярно извън границите на страната.

Идеолог и организатор на инициативата “Международен ден на мавруда” е Българска асоциация на винените професионалисти, която обединява експерти във всяка сфера на винения бизнес – енолози и собственици на изби, винени търговци, маркетинг специалисти, винен туризъм, експорт.

За трета година екипът на БАВП организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени URBAN WINE FEST в 4 големи града на страната.

Селекцията от 17 местни сорта, представени в различната стилистика на 40 вина от 40 различни винарски изби, ще стартира своето дефиле от Велико Търново. Urban Wine Fest – Veliko Tarnovo 2024 ще се проведе на 4-ти и 5-ти октомври в реновираната градина на ресторант Bella Vista Panoramic Lounge в Grand hotel Veliko Tarnovo (бившият Интерхотел Велико Търново).

Винените барове ще бъдат отворени от 16:00 ч. до 22:00 ч. Гостите на фестивала ще могат да опознават местните сортове, да сравняват различните им стилове, да черпят любопитна информация от събеседниците зад бара, да съчетават виното с вкусни ястия от шеф-готвачите на ресторанта. Музикалната програма също е от местни музиканти – на изпълненията на Urban Jazz Project ще се наслаждаваме в петък и на The Hitch-Hikers в събота.

Само седмица по-късно, на 11 и 12 октомври, за трета поредна година, The Bonkers във Варна ще бъде домакин на Urban Wine Fest – Varna 2024. Откритото пространство ще бъде отново сцена на местни кулинарни фантазии, а Funkaround ще изпълнят музикалната сцена.

 Urban Wine Fest – Sofia 2024 ще превърне столичното Ларго в неустоим епицентър на винени преживявания на 18 и 19 октомври. Под купола на Ларгото, създаващ усещане за открито софийско небе, в което градските светлини и романтично блещукащи звезди танцуват в синхрон, друг унисон ще царува на фестивала – този между българските вина, храната на столични кулинарни майстори и музиката на Джаз формация “София” в петък и “Софийски духов оркестър” в събота.

Последният фестивал, но не по важност, ще се проведе в Пловдив, а тази година уикендът съвпада и с официалния ден, посветен на българското вино – 26 октомври. На фестивалното пространство на моста над ул. Гладстон, в центъра на града под тепетата, и тази година ще бъдат изградени фестивалните шатри на Urban Wine Fest – Plovdiv 2024, които ще приютят винените барове, кулинарни кътове и каравани, а музикалната програма ще бъде по-празнична отвсякога. Квартет Гърбачев ще ни радва със своята джаз музика и двете вечери, а през останалото време DJ Manev, който подкрепя фестивала вече трета година, ще ни накара да танцуваме с чаша вино в ръка.

26 октомври – ”Международния ден на мавруда” вече присъства в световните календари на празници, посветени на винени сортове. Именно местните сортове са онези, които оформят характерното лице на всяка винарска страна, те изграждат индивидуалността и неповторимостта на виното ѝ и спомагат за успешното му нагалане на световната винена карта.

Фестивалите са без вход, а винените дегустация и консумация на вина и храна ще се заплаща на място. За по-голям комфорт и удоволствие, донесете любимата си дегустационна винена чаша или използвайте възможността да ползвате чаша срещу депозит на място.

“Международният ден на мавруда” е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти и се провежда под патронажа на Министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Столична Община, Община Пловдив, Община Варна и Община Велико Търново.

Сподели публикацията