Slide
Slide
Slide
Slide

Руслан ЙОРДАНОВ
Друскининкай, Литва. „Днес, след много години, отново преоткриваме ползите от природните ресурси и в частност на използването на морските и природни ресурси в таласотерапията. Като образователна институцията – Медицински университет-Варна, работи по посока на подготовка на бъдещите екипи не само в медицината, но и в областта на балнео и спа рехабилитацията. Създадохме магистърска програма „Рехабилитация, морелечението, уелнес и спа“, в която има специализирани дисциплини за таласотерапия“, заяви по време на годишния конгрес на ЕСПА в Дурскининкай проф. Тодорка Костадинова – директор по акредитация, качество и проекти към Медицински университет- Варна.

Рекорден брой професионалисти в балнео и СПА индустрията в Европа участват в годишния конгрес на ESPA в Литва

Тя посочи, че в нея студентите се обучават за подобряване на физическото и психическото здраве, за дерматологичното здраве, при обструктивна сънна апнея и при някои неврологични и респираторни проблеми. Тази програма получи наградата на международното жури на Европейската СПА асоциация през 2018 г. за иновативна университетска програма.

„Работим съвместно с представителите на бизнеса и каним нашите колеги и партньори от СПА центровете от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм като гост лектори в магистърската програма, в програмата ни по кинезитерапия, както и в нашите нови проекти. Възнамеряваме да организираме няколко научноизследователски проекта за въздействието на природните продукти и терапии върху здравето на хората, като иновативният момент ще бъде обединяването им от идеята „One Health“ (единно здраве) – за здравето на хората, природата и цялата планета. Всяка година, вече повече от 8 години, ежегодно провеждане фестивал „Море и здраве“, където се срещат изследователските, практическите, креативните и иновативни идеи на студенти, преподаватели, изследователи, медици и експертите от СПА и уелнес туризма“, добави проф. Костадинова.

Тя отправи специални благодарности към своите колеги в Медицински университет-Варна и в Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, като посочи, че екипната работа по програмите между бизнеса и академичните среди са формулата за изграждане на новатори в здравния и СПА туризъм.

Сийка Кацарова: Таласотерапията е неизменна част от модерните центрове по Черноморската Ривиера на България
Сподели публикацията