Slide
Slide
Slide
Slide

Велико Търново. Те ще видят Велико Търново и Арбанаси и Плевен от 26 до 29 септември, благодарение на Национална програма „България-образователни маршрути” на Министерство на образованието и науката, водени от преподавателите си по български език – Лиля Соколов, Биляна Мицев и Албена Котев, и психолога Катарина Симеонов,
В програмата „Славно минало” са включени обекти, препоръчани от МОН – архитектурно-музеен резерват „Царевец“ и църквата „Св. Четиридесет мъченици“, Мултимедиен посетителски център “Царевград Търнов”, музей „Възраждане и учредително събрание“ и къща-музей „Емилиян Станев“. Възпитаниците на ОУ „Христо Ботев” в Цариброд ще разгледат Констанцалиевата къща и църквата „Рождество Христово” в архитектурен резерват „Арбанаси”.

В Плевен техни домакини ще бъдат учениците от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов”. Младите екскурзоводи ще покажат града си и ще разкажат на връстниците си за героичната битка и обсадата на Плевен по време на Руско-турската война, пресъздадена в Панорама „Плевенска епопея” в Скобелевия парк. От там ще се отправят към Костницата, Паметника „Майка България”, Водната каскада, Параклис-мавзолеят „Св. Георги Победоносец” и ще видят експозицията на Регионалния исторически музей.

„Българите отвориха сърцата си за нашите сънародници зад граница и тук е мястото да благодаря на всички замесени. Срещнах невероятна подкрепа и съпричастност, както от местната власт, така и от частни фирми. Благодаря на кмета на Плевен Валентин Христов и на заместник-кмета на Велико Търново Нейко Генчев, които разрешиха свободен вход за музеите на територията на двата града, както и на директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов – за екскурзоводските беседи. Не се наложи да убеждавам Стойо Вартоломеев, собственик и управител на издателска къща „Хермес” в Пловдив, да дари книги, включени в учебната програма за 6, 7 и 8 клас, на децата. Той се включи незабавно, както и колегите му от ИК „Жанет 45”, които изпращат книги от съвременни български автори за библиотеката на ОУ „Христо Ботев” към Културно-информационния център в Цариброд. И накрая искам да благодаря на сърцатия директор на Гимназията по туризъм в Плевен Малинка Маринова, която откликна незабавно на предложението ми за партньорство”, обобщава Светлана Тодорова-Ваташка от 4 СЕЗОНА ТРАВЪЛ – туроператорът, който организира и реализира програмата „Славно минало”.

Сподели публикацията