Slide
Slide
Slide
Slide

Руслан ЙОРДАНОВ
Друскининкай, Литва. Рекорден брой участници присъстват на годишния конгрес на Европейската спа асоциация (ESPA) в град Друскининкай. Китното градче в Литва, намиращо се близо до границите на Беларус и Полша, събра 220 професионалисти от 28 държави в балнео и СПА индустрията. Форумът е от 25 до 27 септември, а програмата на конгреса включва модули с актуални теми, в които ще се включат лидери в индустрията, B2B семинари и Гала вечер за наградите за иновации.
Партньори на ЕSPA за събитието са Министерството на икономиката и иновациите, Lithuania Travel, Асоциацията на литовските курорти, Националната асоциация на медицинските спа и рехабилитационни центрове, Toleranca и др. Конгресът се провежда в конферентния център Grand SPA Lietuva в СПА градчето Друскининкай с над 200-годишна история като здравен център с минерална вода с лечебни свойства.

Вице-министърът на икономиката и иновациите на Литва Каролис Земаитис поздрави участниците в конгреса

Една от ключовите теми на конгреса е изменението на климата и устойчивото развитие на курортите с акцент върху концепцията за климатолечение.
„На фона на глобалните промени е важно да се вземе предвид устойчивостта не само в потреблението, но и в развитието на курортите. Една от най-важните ни цели е да популяризираме спа медицината като лечебен и превантивен подход, използващ естествени средства за защита, рехабилитационни техники и образование“, отбеляза президентът на Европейската СПА асоциация Тиери Дюбоа.

„Щастливи сме да посрещнем европейските лидери на СПА и балнео индустрията в Европа. Това събитие е признание за нашата отдаденост към насърчаване за опазване на природата, инвестиране в инфраструктури на СПА градове и насърчаване на сътрудничеството, като същевременно представим иновациите на европейските СПА дестинации и възможностите на Медикъл/СПА центровете на Литва“, заяви президентът на Националната асоциация на медицинските спа и рехабилитационни центрове в Литва Артурас Салда.

Артурас Салда

На конгреса ще бъдат обсъдени мнения за по-широкото използване на балнеолечението и спа услугите за детското здраве, нови програми в балнеологията и дългосрочни резултати, предизвикателствата, свързани с недостига на работната ръка, образованието в туризма, възможностите са превенция, балнеологични изследвания и развитието на СПА хотелите в СПА градовете. Други теми в програмата включват нововъзникващите тенденции в СПА индустрията и балнеолечението за намаляване на стреса, депресията и тревожността.

Сред гостите и участниците от България в континенталния форум са: д-р Сийка Кацарова – председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, Цветина Иванова – главен секретар на  Българска асоциация по балнеология и СПА туризъм, Зарица Динкова – министър на туризма на България (2023/2024 г.) и главен политически съветник в офиса на Радан Кънев в Европейския парламент, Ива Вълчева – кмет на Хисаря, проф. Тодорка Костадинова -директор по акредитация, качество и проекти към Медицински университет- Варна, Таня Цветанова – изп.-директор на ГРИФИД Хотелс и др.

Конгресът започна с парад на нациите, в който държавите, които участват официално получиха своите флагове от кмета. Церемонията беше ръководена от Чила Мезоси – главен секретар на ЕСПА, а знамето на България лично получи д-р Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на ЕСПА.
Началото на презентациите постави д-р Мариус Дубниковас, който говори за бъдещето на европейския здравен туризъм.
Икономист, лектор и мениджър бизнес развитие в Compensa Life Vienna Insurance Group, Дъбниковас направи презентация за здравния туризъм в Европа и какво ще е бъдещето.

Град Друскининкай е известен със своите минерални води от Grožio šaltinis (извор на красотата). Тази богата на сол минерална вода се извлича от сондаж с дълбочина над 300 метра и е в основата на много здравни и козметични процедури в региона. Екологичен курортен град, Друскининкай е пример за опазване и грижа за околната среда, отбелязаха домакините по време на официалното откриване.

Гостите бяха посрещнати в залата с изпълнения на дървени камбани (Skrabalai) – популярен ударен и мелодичен литовски народен инструмент.

„Друскининкай е екологичен курорт, който активно работи за опазването и грижата за околната среда, предлагащ разнообразие от атракции, за да впечатли дори най-претенциозните туристи. Сред основните атракции е водният увеселителен парк. Зимният развлекателен комплекс „Снежна арена“ също привлича много посетители.
Целогодишно в зеления курортен град, който е дом на 13 хиляди жители, гостите могат да се насладят на природни дадености, изключително на чистия въздух, висококачествени процедури, развлекателни дейности и културни събития. Друскининкай има опит в организирането на международни събития, а инфраструктурата на курортния град е напълно пригодена за конференции на високо ниво. Щастливи сме да бъдем домакини на едно от най-престижните събития в европейския туризъм – конгресът на Европейката СПА асоциация, като това ще ни даде възможност да представим нашата уникалност и гостоприемство“, заяви кметът на община Друскининкай Ричардас Малинаускас.

Домакините на конгреса в Литва отправиха предизвикателство към участниците. Делегатите, които изминат повече от 30 000 стъпки по време на двудневната конференция ще участват в томбола в инициативата „Стъпка по стъпка“ за спечелване на уелнес уикенд в Eglés Sanatorija.

Снимки Руслан ЙОРДАНОВ, Bgtourism.bg

Сподели публикацията