Хавиер Морал - търговско-икономически съветник при посолството на Испания в София
Slide
Slide
Slide
Slide

Интервю за Bgtourism.bg с г-н Хавиер Морал – търговско-икономически съветник при посолството на Испания в София

Здравейте, г-н Морал! Благодаря ви, че отделихте време за това интервю. Тук сме днес, за да говорим за събитието, което ще организирате през октомври – второто издание на Ден на отворените врати за испански храни и напитки. Как стигнахте до идеята каква е целта на събитието, което без съмнение е много полезно за представителите на HoReCa индустрията за установяване на нови контакти и разширяване на това, което предлагат в съответните обекти?
– Здравейте! Бих искал да благодаря на Bgtourism.bg и Destinations.bg за безкористната помощ в разпространението на информацията за Деня на отворените врати за испански храни и напитки. Това е събитие, на което вносители и дистрибутори на храни и напитки ще представят своите висококачествени испански продукти присъстващи на българския пазар. Целта е тези продукти да бъдат оценени от професионалните купувачи, които да ги направят достъпни за крайния потребител и да ги включат в портфолиото си. Събитието е насочено изключително към професионални посетители: сектор ХоРеКа, магазини или супермаркети, кетъринг компании, сомелиери, готвачи, специализирани журналисти и др. Първото издание се проведе през 2023 г., а идеята дойде от осъзнаването, че България се е превърнала в интересен пазар за доставчиците на гурме продукти.

– Кога и къде ще се проведе второто издание на събитието? Как посетителите могат да резервират предварително за присъствие?
– Второто издание на събитието ще се проведе в хотел Hyatt Regency Sofia в четвъртък, 17 октомври, от 15:00 до 20:00 ч. То е насочено изключително към професионална аудитория, затова е необходима предварителна регистрация, въпреки че входът е свободен. Цялата информация за събитието, включително каталог със списъка на изложителите и продуктите, както и връзка към регистрацията на посетителите, можете да намерите на адрес:
https://tinyurl.com/opendaybulgaria2024

За повече информация можете да се обърнете към Търговско-икономическата служба при Посолството на Испания в София, на следния имейл адрес: sofia@comercio.mineco.es.

– В първото издание участваха 14 участници, които представиха само испански продукти. Как професионалистите оцениха представените храни и напитки?
– Отзивите на посетителите бяха много добри и се надяваме, че тазгодишното издание ще бъде още по-добро, тъй като ще има повече изложители и повече продукти. От 14 участници в първото издание стигнахме до 19 във второто, а от общо 14 маси, на които са изложени продуктите, до 21 маси.

– Испания е известна в България със своите висококачествени продукти и вкусна кухня, ароматни вина и завладяваща музика и танци. Наше проучване показа, че хотелите в България организират вечери с испанска тематика. Това ли е най-високата форма на оценка, която испанските храни и напитки, както и испанската култура, могат да получат в чужбина?
– Много ви благодаря за комплимента. Позволете ми да Ви кажа, че бях изненадан от вкусната българска кухня, с изискани продукти, и от широкия избор на менюта в ресторантите, без да се прави компромис с качеството. Тази е една от многото чаровни страни на България, както и нейните хора. При това испанските тематични вечери в хотелите са голямо признание за испанската култура и гастрономия. Факт е, че кулинарната традиция на Испания се е утвърдила като престижен еталон на международната сцена, както благодарение на изключителното качество на продуктите, така и на креативността и иновативния капацитет на нейните готвачи. Кулинарният туризъм привлича милиони посетители, които искат да се насладят на разнообразието и богатството на различните региони. От друга страна, тематичните вечери в хотелите в България са напълно логични, тъй като в Испания храната играе важна роля в общуването. Може би най-висшият израз на този ритуал на общуване около храната е тапас – малките порции храна, които се консумират в компания в барове и на открити тераси, придружени от вино или бира. Надявам се, че Денят на отворените врати ще помогне на организаторите на тези тематични вечери да получат достъп до качествени испански продукти, за да предложат автентично преживяване.

– Вие сте испанец и вече имате собствени наблюдения по отношение на продуктите в България. Какви испански продукти липсват на рафтовете в българските магазини (бензиностанции и супермаркети, магазини) и какво бихте препоръчали да се добави, за да бъде от полза както потребителите, така и собствениците на магазини?
– Впечатлението ми е, че в България се предлага голямо разнообразие на испански продукти. През 2023 г. Испания е деветият по големина доставчик на селскостопански и хранителни продукти за България, а износът ѝ се е увеличил значително през последните години. Сред изнасяните продукти са месо, на което е водещ доставчик за България, риба и морски дарове, на които е вторият по големина доставчик, както и плодове и зеленчуци. Испания е и водещ доставчик на продукти като зехтин, сушени колбаси и вино. На Деня на отворените врати ще бъде представена добра извадка от най-качествените продукти, като ще има голямо разнообразие от вина, бира, сушени колбаси, сирена, зехтин, консерви, плодове и зеленчуци… и, разбира се, ще присъства може би най-емблематичният испански продукт иберийската шунка (Jamón Ibérico). За да се върна на въпроса ви, смятам, че има продукти с голям потенциал за по-силно присъствие, като например вино с отлично съотношение качество/цена, или други, като сирене, рибни консерви или сладкиши.

– Очакваме с нетърпение следващото издание на Деня на отворените врати за испански храни и напитки. Как ще подобрите допълнително събитието? Ще има ли нещо ново за посетителите и кои ще са вашите партньори и спонсори?
– Денят на отворените врати се финансира от испанския държавен бюджет и от изложителите. В новото издание възнамеряваме да поставим по-голям акцент върху рекламата на събитието, за което се обръщаме към специализирани издания като Bgtourism.bg и Destinations.bg, на които сме много благодарни за помощта.
Очакваме ви!

Разговаря Руслан ЙОРДАНОВ

Сподели публикацията