Slide
Slide
Slide
Slide

Мартина Франка. Мартина Франка e елегантен град в Пулия с богато украсени сгради, красиви тераси и високи порти, които създават усещане за аристократизъм. Намира се в пленителната долина на Итрия, а в наши дни е дом на близо 50 000 жители. Спокоен и добре уреден град, а хората живеят задружно и заможно.

Мартина Франка е типично бароково селище, което е прекрасен пример за архитектурни шедьоври, разположени в малки алеи и бели тесни улички.


Лабиринтът в историческия център е бил изграден умишлено. Това е давало допълнителна защита за местните жители, които познавали уличките. При навлизането на враг в града той ще се изгуби.

Съкровищата на Пулия: Остуни и Чистернино

Дворци и величествени монументални църкви поставят специален акцент и аристократична атмосфера на красивите урбанистични решения. Непосредствено до атракциите на града са поставени известни скулптури от бронз на италианския талантлив творец Andrea Roggi, които провокират вниманието на гостите на Пулия. Подобни творби са подредени и в другите градове в региона.

Главният вход към стария градски център е впечатляващата каменна врата Порта ди Санто Стефано, една от четирите порти към стария град на Мартина Франка.
На пейки около портата, на площад “20 септември”, по традиция са насядали възрастни мъже, които обсъждат последните новини в областта на политиката, спорта и ежедневието в града.

Съкровищата на Пулия – Лече и Отранто

Пиаца Рома е едно от най-посещаваните открити пространства в Стария град със зелена градина с шадраван, от която се открива неповторима гледка към Palazzo Ducale, проектиран през ХVІІ век.

В миналото дворецът е бил на семейство Карачоло – херцози, които ръководили най-славните години на града. В наши дни в изящната сграда е кметството на града.

Съкровищата на Пулия: Бари и Полиня̀но а Ма̀ре

Обиколката на Стария град включва посещение в двореца и църквата Сан Мартино.
А откъде идва името на града? Мартина Франка е комбинация от името на светеца Свети Мартин, който е покровител на града, както и от статута на освободен от данъци град в миналото – Franca (свободно).

От 1975 г. градът е домакин на годишният летен фестивал “Festival Della Valle d’Itria”.

Съкровищата на Пулия: Матера

В Мартина Франка препоръчвам да опитате капоколо (Capocollo) по-малко известния брат на прошутото и се прави от същите прасета, само че от плешката и врата.

В магазина La Bottega Del Capocollo на ул. Giacomo Puccini 7 ни посреща за дегустация Ирина от Стара Загора, която от 17 години живее и работи в Италия. Тя ни предлага да подарим на небцето си първокласни мезета, сирена и зехтин, както и ароматно червено вино.
В следобедните часове екскурзията продължи с посещение на търговски център „Монголфиера“, намиращ се в квартал Павел VI на Таранто.

Съкровищата на Пулия: Алберобело и Локоротондо

Мартина Франка е част от програмите на българския туроператор Онекс тур, който организира директни полети до Пулия.

Снимки Руслан Йорданов и Светла Йорданова, Bgtourism.bg

Сподели публикацията