Катедралата в Остуни
Slide
Slide
Slide
Slide

Остуни. Само на 80 км от Бари е град Остуни. Намира се на границата на долината Итрия и полуостров Саленто, известен е като “Белия град”.

Подобно на ценен диамант в пред-италианската си история Остуни преминава от едни ръце в други средно веднъж на всеки сто години. Тогава той се е намирал на морския бряг. През Средновековието е преместен на 10 км навътре в сушата, като централната градска част е изградена върху хълм, изправящ се почти вертикално над пълната с маслинови гори долина, част от дърветата са на възраст над 2000 години.

Съкровищата на Пулия – Лече и Отранто

Прясна бурата в Остуни – незабравим вкус в Пулия

Уличката от църквата на Свети Франциск от Асизи до катедралата ще ви отведе до магазинчето на Giancarlo Maglionico и Giovanna Simonetti, където гостите на града могат да опитат прясна бурата (италианско сирене от краве мляко, произведено от моцарела и сметана).

Казват, че тя е една от най-вкусните за района, а ние може само да потвърдим това. Историята им за семейния бизнес започва през 1960 г., когато дядото на Джанкарло отваря обекта и вече трето поколение фамилията работи с местните фермери, за да може жителите и гостите на града да се насладят на автентичния вкус на буратата, която е била направена само преди броени часове.

Съкровищата на Пулия: Матера

В малкото магазинче се предлагат вкусни фокачи, пуча и още много кулинарни изкушения, които са типични за региона.

Благодарение на дезинфекциращите свойства на варта, с която са белосани къщите, Остуни се спасява от върлуващата през 17 век епидемия от чума.

Пазарен ден в Остуни

Съботният ден е пазарен и затова по улиците на града местните търговци са подредили своите маси и предлагат всевъзможна стока, голяма част от нея е лично производство. Продават се обувки за по 10 и 20 евро, чанти, дрехи, сезонни плодове и зеленчуци, млечни и рибни продукти, разнообразни мезета – атмосферата е типична на пазарните дни в турските градове Одрин и Къркларели. Оказва се, че всеки италиански град си има по един пазарен ден през седмицата.

Съкровищата на Пулия: Алберобело и Локоротондо

Звездна сватба

През 2016 г. италианското градче влиза в медийното пространство със сватбата на известните тенисисти Флавия Пенета и Фабио Фонини. Съдбовното “Да” младоженците избраха да кажат в църквата на Свети Франциск от Асизи, която днес посетихме. На сватбата тогава присъстваха Борис Бекер, Сара Ерани, Франческа Скиавоне, както и Роберта Винчи.

Чистернино

Само на 15 км от Остуни е Чистернино. Градчето е в листата на Стоте най-красиви малки градчета в Италия и предлага интересен лабиринт от алеи и тесни улички, прегърнати от бели каменни къщи, оживени малки площади и тераси, които разкриват едни от най-красивите гледки в Пулия.

Съкровищата на Пулия: Бари и Полиня̀но а Ма̀ре

Многобройните извити сводове придават неповторимо очарование на Стария град, който е домакин на изложба на ретро автомобили по време на нашето посещение.

Градът е построен сред живописната природа на долината Итрия, богата на вековни маслинови дървета и исторически трули.

Посещавайки Чистернино, ще се окажете потопени в типичен средиземноморски хълмист район, който привлича със своята история, традиции, древна култура и земеделие – комбинацията, която превръща в Пулия в желана дестинация за туризъм.

Остуни и Чистернино са част от програмите на българския туроператор Онекс тур, който организира директни полети до Пулия.

Снимки Руслан Йорданов и Светла Йорданова, Bgtourism.bg

Сподели публикацията